:

:

TV Most

clock

April 02, 2024   7:31

0

52

Osmi dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić; Bečka policija: Istraga u punom jeku

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u utorak u Banjskom polju kod Bora, ulazi u osmi dan. Proširena istraga na teritoriji Srbije. U istragu o njenom nestanku uključila se i bečka policija, nakon što se pojavio snimak iz Beča. Ambasada Srbije poziva sve koji u Austriji prepoznaju nestalu devojčicu da prijave policiji. MUP Crne Gore apeluje na građane da obaveste Interpol ako imaju podatke o Danki.

Nakon analize svega što je do sada preduzeto u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić, istraga na teritoriji Srbije je proširena, kaže za RTS Bojana Otović Pjanović iz MUP-a.

Otović Pjanović je rekla da ne može da govori o konkretnim podacima iz istrage, ali je navela da je istraga od prvog dana jako dinamična, opsežna, uz punu koordinaciju.

"Rade se provere na svim mogućim činjenicama, okolnostima. Sva lica koja se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa navedenim događajima se proveravaju. Kao što je inače policijska praksa onog trenutka kada se prijavi nestanak deteta, najpre one prve mere i radnje koje se preduzimaju odnose se pre svega na obilazak i pretragu terena u najbližem krugu mesta događaja“, navela je Otović Pjanović.

Ističe i da se istraga i pretraga terena nije vodila samo u tom užem krugu mesta događaja, već i da je proširena sve moguće granične prelaze, pristupe, puteve koje vode do graničnih prelaza kako bi se eliminisala svaka mogućnost da bi neko mogao da napusti državu.

Navodi i da su uzeti svi mogući snimci svih mogućih kamera, sa svih mogućih pravaca, a provere se ne rade samo u Policijskoj upravi u Boru i samom gradu u Boru, već i u okolnim upravama.

"Svako lice koje je prošlo bilo kojim pravcem i koje se moglo dovesti u vezu, u zavisnosti od sagledanih okolnosti, da li je u vreme nestanka devojčice bilo tu negde u neposrednoj blizini se dovodi u policijsku upravu, obavljaju se razgovori, a eliminacija će ići, naravno, kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da neko ne može da se dovede u vezu sa izvršenjem nekog dela", rekla je ona.

Istog dana su najveći specijalisti različitih oblasti Ministarstva unutrašnjih poslova bili na terenu, uz koordinaciju Uprave kriminalističke policije. “Bukvalno smo svi učestvovali u traganju i paralelno vodili i planirali operativni rad i operativno postupanje... Pretražili smo teren, isključili sve mogućnosti, otvorili sve šahte, sve bunare, sve odvodne kanale, sve pristupe koji mogu biti rizični... Sve je provereno, sve sa mesta događaja“.

Govoreći o snimku koji je napravio naš građanin u Beču, a na kojem se vidi devojčica koja liči na Danku Ilić, Otović Pjanović je rekla da se uz koordinaciju UKP radilo na proveri verodostojnosti navedenog snimka. “Načelnik Službe za suzbijanje kriminala je stupio u direktan kontakt sa čovekom koji je dostavio predmetni snimak da bismo videli, jer je bilo dosta i lažnih snimaka i objava itd, da li je dobronamernik ili zlonamernik. Čovek je otišao, podneo prijavu uz koordinaciju“.

Usledilo je raspisivanje žute poternice, koja se raspisuje uvek kada postoji sumnja da se nestalo lice može naći na teritoriji i van teritorije Republike Srbije.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je devojčica žrtva trgovine decom, major policije navodi da ništa ne isključuju u ovom trenutku. “Ovde isključivanje ide isključivo postepeno po svakom segmentu, apsolutno ne postoji mogućnost da se isključuje u ovom trenutku bilo kakva mogućnost. Ja bih zaista volela da je devojčica živa i svi se nadamo tome, a s obzirom na to da znam kakav tim ljudi radi i koordinira i usmerava, sigurna sam i nadam se i želim da budem optimista da će na kraju istraga imati neki pozitivan epilog“, navela je Otović Pjanović.

Govoreći o poligrafskom ispitivanju, navela je da zakon ne dozvoljava da se trudnica podvrgne poligrafu. “To testiranje se ne koristi kao dokaz, samo istragu u nekom trenutku može da usmeri ka određenim okolnostima, kako bismo znali šta bismo još mogli da uradimo“.

Mediji ovih dana prenose da je devojčica mogla da nestane dan ranije, a Otović Pjanović navodi da se na samom početku kada se prijavi nestanak nekog lica, radi provera okolnosti i verodostojnost prijave. "To je ona početna stavka koju smo u obavezi da utvrdimo pre nego što započnemo bilo kakav operativni rad".

Poručila je da je istraga dinamična i da traje u kontinuitetu, a ekipe su organizovane po smenama. “Osim onog profesionalnog momenta, svi kao ljudi, kao očevi, majke, deke, bake, imamo motiv da i lično učestvujemo, iako to možda nije u opisu naših poslova, u pretrazi terena, kao što smo i učestvovali“, rekla je Otović Pjanović, zahvalivši građanima na saradnji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je u ponedeljak da je u toku potraga za nestalom devočicom Dankom Ilić (2) iz Srbije i zamolilo građane Crne Gore da ukoliko imaju informacije o nestaloj devojčici o tome obaveste kancelariju Interpola u Pogdorici.

Helikopteri MUP-a nadletali su širu oblast mesta nestanka devojčice.

Specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolinu kuće, tunel, podzemne kanale i šahte, šume i nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se devojčica tu nalazila.

MUP nastavlja operativni rad.

Istovremeno, istraga se proširila i na Austriju, Interpol je raspisao žutu poternicu. Srbin koji živi i radi u Beču snimio je dve žene na ulici glavnog grada Austrije pored kojih se igra devojčica koja liči na dvogodišnju Danku Ilić, nestalu u okolini Bora. Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je istragu.

Ambasada Srbije u Beču apelovala je na građane da, ukoliko na teritoriji Austrije prepoznaju nestalu devojčicu Danku Ilić, odmah obaveste srpsku ili austrijsku policiju.

Devojčica Danka Ilić ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Devojčica se može prepoznati po visećoj bradavici na levom uhu i mladežu nepravilnog oblika i blago tamne boje na levoj podlaktici.

Ukoliko imate bilo kakve informacije, pozovite policiju na broj telefona 192.

14: 15 - Bečka policija: Istraga u punom jeku 

Istraga u slučaju nestale dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, u vezi sa video snimkom na kojem se, kako se sumnja, vidi devojčica sa dve rumunske državljanke u Beču, u punom je jeku i razmatraju se različite opcije, saopštila je bečka policija. 

,,Od nedelje, istraga je u punom jeku. Pokrajinska kriminalistička služba proverava da li je reč o nestaloj dvogodišnjakinji iz Srbije. Različite opcije se ispituju, koriste se i tehnička pomagala. Detalje o istrazi trenutno ne možemo da iznosimo u javnost", navodi policija. 

U saopštenju se podseća da je državljanin Srbije, koji živi u Beču, 30. marta, oko 20 sati, u centru Beča video devojčicu koja liči na nestalu Danku u pratnji dve žene, koje je i snimio na jednoj stanici. 

Bečka policija dodaje da su srpske vlasti uputile zahtev za istragom. 

Svedok je, dodaje se, saslušan, a video snimak, koji je napravio, preuzet na analizu. 

,,Tačne okolnosti, posebno da li se stvarno radi o nestaloj devojčici, predmet su istrage. Trenutno nema više informacija. Čim budemo imali novih informacija, mi ćemo saopštiti javnosti“, navodi bečka policija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva