:

:

TV Most

Foto: Princip

clock

Oktobar 19, 2020   21:23

0

152

Osniva se predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji

Premijer Rusije Mihail Mišustin odobrio je nacrt sporazuma Ministarstva odbrane Rusije između vlada Ruske Federacije i Srbije o osnivanju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije pri Ministarstvu odbrane Srbije.   

„​​Odobriti nacrt sporazuma između vlade Ruske Federacije i vlade Republike Srbije o osnivanju predstavništva Ministarstva odbrane Ruske Federacije pri Ministarstvu odbrane Republike Srbije, koji je podnelo Ministarstvo odbrane Rusije i usaglasilo sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije i drugim zainteresovanim saveznim izvršnim vlastima“, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu za pravne informacije.

Ruskom Ministarstvu odbrane naloženo je da vodi pregovore sa Srbijom uz učešće zainteresovanih saveznih izvršnih tela i potpiše sporazum u ime ruske vlade po postizanju dogovora.

Kako se navodi u tekstu sporazuma, predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji se formira u cilju pomoći srpskoj strani u rešavanju pitanja vojne i vojno-tehničke saradnje, davanja smernica za aktivnosti ruskih vojnih specijalista u Srbiji za pružanje pomoći u izgradnji oružanih snaga zemlje, obuci u radu, popravci i upotrebi naoružanja i vojne tehnike koju je isporučila Rusija.

U dokumentu se precizira da će predstavništvo održavati ruska strana.

U sporazumu se takođe navodi da srpska strana pruža šefu predstavništva mogućnost da po potrebi poseti, a uz prethodni dogovor sa Srbijom, vojne jedinice Oružanih snaga Srbije koje imaju rusko naoružanje i vojnu tehniku.

Takođe, rukovodilac može lično da informiše rukovodstvo Ministarstva odbrane Srbije o radu predstavnika predstavništva u okviru ispunjavanja obaveza u okviru vojne i vojno-tehničke saradnje između Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Srbije i da koristi postojeća sredstva Oružanih snaga zemlje za sprovođenje svojih aktivnosti, prethodno se dogovorivši sa srpskom stranom.

Izvor: Sputnik.rs

SrbijapredstavništvoMinistarstvo odbrane Rusije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva