:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2019   21:36

0

251

Ostavke u Bugarskoj zbog afere sa nekretninama

Potpredsednik bugarske vladajuće stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) podneo je ostavku u parlamentu zbog skandala oko kupovine luksuznih stanova po cenama nižim od tržišnih, što je već dovelo do ostavki trojice visokih političara.

Cvetan Cvetanov, koji je šef poslaničke grupe GERB u bugarskom parlamentu izjavio je da nije učinio ništa loše, ali je da je želeo da okonča spekulacije kako bi on mogao da iskoristiti svoja ovlašćenja kako bi sprečio bilo kakvu istragu, prenosi Rojters.

"Nemam čega da se stidim", rekao je Cvetanov po povratku sa službenog puta u SAD i sastanka sa premijerom Bojkom Borisovim i dodao da "nikada, ni pod kojim okolnostima, nije prekršio zakon."

Cvetanov je rekao da će ostati na funkciji zamenika lidera GERB-a i da će voditi kampanju ove stranke za izbore za Evropski parlament koji su zakazani za 26. maj.

Bugarski ministar pravosuđa i dva zamenika ministara već su podneli ostavke nakon što su objavljeni izveštaji da su kupili prostrane stanove u jednom predgrađu Sofije po cenama koje su bile znatno niže od tržišnih od istog investitora nekretnina prošle godine, a svi su poricali bilo kakve nepravilnosti.

Afera se proširila nakon istrage nevladine organizacije Fond za borbu protiv korupcije (ACF) i bugarskog servisa Radija slobodna Evropa, a vest su preneli i drugi bugarski mediji.

Državna Komisija za borbu protiv korupcije pokrenula je istragu i najavila je da će ispitati i kompletnu prodaju tog investitora u poslednje četiri godine.

Opozicioni socijalisti, koji bojkotuju zasedanja parlamenta od sredine februara, ponovili su svoje zahteve za prevremenim izborima, optužujući vladu Borisova da se nije dovoljno borila protiv korupcije na visokom nivou.

Uprkos obećanjima vlade da će država da iskoreni korupciju, Bugarska se smatra najkorumpiranijom državom članicom EU na osnovu istraživanja "Transparensi internešnel" pošto još uvek nije osudila nijednog visokog zvaničnika po optužbama za korupciju.

To je, po analitičarima, glavna prepreka ambicijama Bugarske da privuče više stranih investicija i da se pridruži zemljama Šengen zone u EU, prenosi agencija. 

Izvor: RTS

BugarskaEUostavkeparlament
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva