:

:

TV Most

clock

April 13, 2022   13:59

0

145

Oštra osuda Šmitove odluke o suspenziji Zakona o imovini RS

Predstavnici Republike Srpske najoštrije su osudili odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i poručili da je reč je o brutalnom napadu na legitimno pravo Srpske.

Premijer Srpske Radovan Višković je poručio da je pitanje nepokretne imovine rešeno potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i nijedna nelegalna odluka nelegalno postavljenog stranog činovnika ne može promeniti činjenicu da Republika Srpska ima ustavno i zdravorazumsko pravo da slobodno raspolagaže svojom imovino.

Povodom odluke tzv. visokog predstavnika, čiji legitimitet nije potvrđen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Višković ističe da se radi o brutalnom napadu na legitimno pravo Republike Srpske da donosi i usvaja zakone na svojoj teritoriji.

Višković kaže da Šmitova odluka predstavlja uvertiru u otvoreno mešanje u rad Ustavnog suda BiH, koji je u više navrata do sada pokazao da nije imun na pritiske stranog faktora.

Predsednik DNS Nenad Nešić poručio je da nedemokratski i antidejtonski potez Kristijana Šmita zahteva jedinstven odgovor svih političkih partija iz Republike Srpske, i vlasti i opozicije.

Jer, istakao je, u pitanju je opstanak Srpske i očuvanje njene dejtonske pozicije.

"Čak ni Pediju Ešdaunu nije padalo na pamet da šume, reke, poljoprivredno i šumsko zemljište proglasi imovinom BiH. Na sajtu OHR-a nalazi se spisak državne imovine BiH koju je popisao OHR, a koja obuhvata imovinu dobijenu sukcesijom i imovinu čiji je titular bila Socijalistička Republika BiH. Za tu imovinu postoji pravno uporište da se tretira kao imovina BiH, ali za poljoprivredno i šumsko zemljište, reke i šume nema uporišta ni u Ustavu BiH, ni u Dejtonskom sporazumu, niti i u jednom međunarodnom pravnom aktu koji je potpisala BiH", naveo je Nešić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac izjavio je da su odluke o imovini, koje je saopštio nemački državljanin Kristijan Šmit, pisane u centrali bošnjačke SDA i da ih Republika Srpska ne može i neće prihvatiti.

"Reč je o još jednom tragikomičnom pokušaju da se Republika Srpska razvlasti, ekonomski uništi i da joj se na neustavan način oduzme imovina", naveo je Košarac.

On je rekao da se Šmit, koji se danima predstavlja kao visoki predstavnik, bio pod pritiskom SDA i političkog Sarajeva da saopšti odluku koju su pisali bošnjački pravnici ili da ode iz BiH.

"Bilo bi bolje za sve da je izabrao ovo drugo", rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić je ovim povodom izjavila da ne postoje bonska ovlašćenja, jer ne postoji visoki predstavnik, te samim tim njegove odluke nemaju nikakvo pravno dejstvo.

"Po svemu sudeći, Kristijana Šmita je Bisera Turković vodila na Tekiju na Mejtašu, pa je omađijan kao i ona. Jedan turista da se tako ponaša u tuđoj zemlji baš je cirkuzantski", rekla je Vulićeva u izjavi za Srnu.

Da je BiH ozbiljna zemlja, istakla je, Šmit bi bio proglašen personom non grata.

"U Republici Srpskoj ste nepoželjni, kao i bilo koje drugo lice koje izaziva opšti nemir i nesigurnost", navela je Vulićeva u reagovanju na Šmitovu odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Izvor: T a n j u g

Kristijan ŠmitRepublika SrpskaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva