:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2019   22:34

0

218

Oštra rasprava o Venecueli na Savetu bezbednosti UN

Novi predstavnik SAD pri Ujedinjenim nacijama Eliot Ejbrams zatražio je da se ove nedelje u Savetu bezbednosti UN glasa o rezoluciji koja, između ostalog, poziva na raspisivanje predsedničkih izbora u Venecueli, što je pokrenulo žučnu raspravu.

Ejbrams je, takođe, najavio da će zvanični Vašington ove i naredne nedelje uvesti dodatne sankcije "visokim zvaničnicima venecuelanskog režima", prenosi Rojters.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da su u Venecueli mobilisane "naoružane bande, razbojnici i kriminalci" kako bi kontrolisali granicu, što je dovelo do paljenja humanitarne pomoći i ranjavanja, premlaćivanja i ubijanja građana Venecuele, dok su, kako kaže, pokušavali da unesu hranu i lekove.

Venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areasa je, odgovarajući na optužbe, rekao da su Sjedinjene Države organizovale i finansirale "dobro orkestriranu operaciju" kako bi se narušio suverenitet njegove zemlje.

Prema njegovim rečima, agresija je "došla sa kolumbijske strane", a za nasilje je okrivio opozicione "razbojnike" i "bandite". Takođe je rekao da su većina povređenih zapravo vojnici, policija i druga lica zadužena za sprovođenje zakona.

Areasa je pozvao Savet bezbednosti da podrži rezoluciju kojom se odbacuje "pretnja upotrebom sile protiv venecuelanskog naroda".

Šef diplomatije Venecuele je takođe poručio da je "američka kampanja za svrgavanje Nikolasa Madura propala".

"Čitajte mi sa usana - propala je. U subotu je bilo poslednje poglavlje. Sada je vreme da se vratimo razumu", rekao je Areasa.

Ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja je upozorio da je jedini cilj Amerike smena režima u Venecueli, uključujući i vojnim putem.

On je rekao je da Moskva ne voli kada se neko meša u poslove drugih država, zbog čega će podneti drugačiji nacrt rezolucije o Venecueli, u kojoj poziva na diplomatsko rešavanje krize.

Nebenzja je pozvao SAD da se u slučaju Venecuele saglase sa saopštenjem koje bi imalo isti sadržaj kao i nedavno usvojeno o Haitiju.

U tom tekstu je Savet bezbednosti UN izrazio zabrinutost zbog "nasilnih demonstracija i smrti nevinih civila", i potvrdio rešenost da sa vladom i narodom radi na izgradnji "bezbednije i prosperitetnije budućnosti".

Nebenzja je, takođe, ocenio da je na delu "pljačka suverene države".

''Vašington i London su samo u poslednje vreme opljačkali venecuelanski narod za 30 milijardi dolara naftne i bankarske imovine. Hajde da nazovemo stvari svojim imenom - pred našim očima se očigledno pljačka suverena država. Pokušavaju da je osiromaše, kako bi se u okviru koncepcije humanitarne intervencije, koja nije priznata međunarodnim pravom, smenio neugodan režim", naveo je Nebenzja.

Ejbrams je preneo stav predsednika SAD Donalda Trampa da su sve opcije na stolu.

"Ne priliči Rusima da nam prigovaraju zbog vojne intervencije nakon što su rascepkali Gruziju i Ukrajinu", dodao je Ejbrams.

Kina je ponovila da se protivi zloupotrebi humanitarne pomoći u političke svrhe.

Izvor: Танјуг

SB UNVenecuelarasprava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva