:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 13, 2019   8:41

0

187

Oštrija kontrola visokoškolskih ustanova

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da Visoka škola za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu neće biti jedina kojoj je zabranjen rad.


 

Šarčević je za Novosti kazao da će toga biti još jer ima mnogo nepravilnosti.
Naveo je da na jednoj od državnih visokih škola arhitekta predaje sociologiju, u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji predaju samo tri lekara.
Šarčević je dodao da pola visokih škola nema odgovarajuće kadrove, najavljujući da će svi koji ne poštuju zakon biti kažnjeni i da će biti iskorenjeno sve što ne valja.

On je ovo rekao nakon što je Prosvetna inspekcija posle vanrednog nadzora zabranila rad Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu. Prethodno je rad zabranjen u školama u Tutinu i Trsteniku.

Ministar je naglasio da škola u Kragujevcu nije akreditovana, te da je radila sa početnom akreditacijom, jer nisu dobili licencu za rad. "Moramo da uvedemo indikatore kvaliteta, a to je najteži posao. Za to imamo podršku akademske javnosti", rekao je ministar.
On je pojasnio da su svake godine određene oblasti u fokusu rada inspekcije, a da su ove godine to privatne ustanove. Inspekcija je bila i na jednom od fakulteta Megatrenda gde je utvrđeno da ne ispunjavaju sve uslove, pa im je ostavljen rok da navedene nepravilnosti isprave.
Ministar je najavio da će proces akreditacije visokoškolskih ustanova biti pažljivo praćen.
Kao poseban problem, naveo je visoke škole u Srbiji i istakao da je mreža visokih škola, koju je Ministarstvo prosvete uvelo, mnogo doprinela regularnosti u poslovanju.
"Da nismo uradili ovu mrežu, pola tih škola ne bi moglo da se akredituje", kazao je ministar Šarčević.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva