:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 13, 2020   12:30

0

204

Ostvarivanje plana Srbija 2025 glavni ciljevi ministarstva

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je tokom prethodne godine uradilo mnogo kako bi se postigli glavni ciljevi za ostvarivanje plana "Srbija 2020 -2025", poručio je danas ministar Zoran Đorđević predstavljajući rezultate tog ministarstva.

On je istakao da će se na ciljevima, među kojima su ekonomske migracije, demografija, briga o penzionerima, izrada socijalne karte, smanjenje nezaposlenosti, socijalna zaštita, dalji rad i jačanje inspekcija, kako inspekcije rada, tako i unutrašnje inspekcije, i dalje raditi.

Kada su u pitanju ekonomske migracije, Đorđević je posebno izdvojio brigu o mladima i borbu protiv velikog odliva stanovništva.

Naveo je da je osnovano Koordinaciono telo koje ima zadatak da sa stručnim ljudima i mladima da smernice u kom pravcu bi trebalo da ide Srbija kako bi bila interesantna za ostanak i povratak mladih i drugih građana u našu zemlju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na rešavanju problema demografije radilo zajedno sa ministarkom zaduženom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić Dejanović, kazao je Đorđević i istakao da su efekti određenih rešenja koji su se očekivali za deset godina postignuti nakon godinu i po dana od primene novog zakona.

"Srbija je prvi put ušla u pozitivan skor, odnosno imala je 614 dece više", podsetio je Đorđević.

Kao posebno važno, ministar je istakao brigu o penzionerima i u tom smislu kazao da je promenjen Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, kao i da su povećane penzije za 5,4 odsto, a uvedena je i švajcarska formula za izračunavanje penzija.

"Naš cilj je da 2025. godine prosečne penzije budu 430, 440 evra i to je nešto na čemu treba zajednički da radimo", ponovio je ministar.

Govoreći o radu inspekcija u protekloj godini, Đorđević je kazao da su zabeleženi izuzetno dobri rezultati i pokazalo se da iako je bio veći broj inspekcijskih nadzora, manje je onih koji su uhvaćeni da rade na crno.

"To pokazuje da naša borba i borba Vlade Srbije protiv sive ekonomije daje rezultate", kazao je Đorđević.

Ministar je naveo da je uvedena Agencija za mirno rešavanje radnih sporova i da se njen učinak vidi u manjem broju štrajkova i najavio da će se u 2020. godini osnovati još jedan registar - registar poslodavaca koji su kršili prava osoba s invaliditetom.

U protekloj godini najvažnije brojke koje je izdvojio Đorđević su nezaposlenost od 9,5 odsto i 64,8 milijardi dinara koji su izdvojeni za trudnice i porodilje.

Đorđević je najavio renoviranje domova, među kojima i dom za stare na Bežanijskoj kosi, navodeći da se to više neće raditi kozmetički, već po evropskim standardima.

Ono što nas očekuje 2020. godine, prema rečima ministra je i otvaranje prve sportske hale za decu bez roditeljskog staranja, kao i reforma rada Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, zakon o finansijskoj podršci porodici biće donet vrlo brzo i to u skladu sa planom "Srbija 2025", gde je jedan od ciljeva da plate u našoj zemlji do do 2025. godine budu 900 evra, a penzije 430, 440 evra.

Izvor: Танјуг

Đorđevićplan Srbija 2025.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva