:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Novembar 07, 2019   22:04

0

1051

Otac uhapšenog Rošića: Torturom nad mojim sinom žele da iznude da optuži Radoičića i Srbiju za ubistvo Ivanovića

U cilju iznude priznanja kojim bi optužio potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i državu Srbiju za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića moj sin izložen je neviđenoj torturi koja traje gotovo godinu dana, izjavio je za Kosovo Onlajn Nebojša Rošić, otac uhapšenog Marka Rošića.

„Kada sam pre dva dana bio u poseti kod Marka rekao mi je da ne može više da izdrži i da mora da mi kaže da trpi neviđenu tortutu, kako fizički tako i psihički. Od trenutka kada su ga odveli odavde, krenulo je fizičko maltretiranje, tukli su ga i pravili selfije sa njim. Tokom višečasovnog ispitivanja jedan od policajaca koji se predstavio kao Besim, rekao mu je: „Marko, treba da kažeš da su Milan Radoičić i država Srbija organizovali i učestvovali u ubistvu, a mi ćemo te odmah pustiti. Ukoliko to ne priznaš, bićeš osuđen na kaznu zatvora od pet do deset godina“, kaže Nebojša Rošić.

On je naglasio da na takvu ucenu Marko nije pristao, iako je i dalje bio izložen batinama, a tortura je nastavljena do današnjeg dana.

„Pre tri meseca je u Gnjilane došao isti taj Besim sa još jednim istražnim policajcem koji mu je rekao: „Marko, pomozi ti nama i mi ćemo tebi“. Naravno da ih je i tada odbio i rekao da bez prisustva svog advokata ne želi da odgovori na bilo koje pitanje. Pitam se zato dokle će ovo da traje i još koliko će Marko ovo moći da istrpi, jer se nalazi u veoma lošem psihičkom stanju, a pokušao je da sebi oduzme i život“, rekao nam je Rošić i dodao da je veoma zabrinut za bezbednost svog sina.

On je istakao da su za ovaj slučaj bili zainteresovani i predstavnici Euleksa, koji vrše nadgledanje pravosuđa na Kosovu, ali su ih iz tužilaštva bukvalno izbacili.

„Vidim da je i američki ambasador zainteresovan pa ih pozivam da provere kod ljudi iz Euleksa i uvere se, da su umesto spisa koje su tražili bili izbačeni iz tužilaštva i suda. Pitam se da li neko može na kraj da im stane, jer je sve ovo nameštaljka. I tada kada nije hteo da pristane na ucene izmišljeni su nekakvi papirići sa registarskim brojem mojih kola, kojima je navodno (Ivanović) praćen. Zato me veoma interesuje šta će se naći u optužnici čije su podizanje nedavno najavili“, revoltiranim glasom govori Nebojša Rošić.

Otac uhapšenog Marka ističe da je na brojne nezakonite radnje, u žalbama ukazao i advokat Mahmut Haljimi.

„Žalio se do sada na svako produženje pritvora, koje je svaki put nezakonito rađeno, jer Apelacioni sud je dužan da odgovori u roku od 48 sati, a oni odgovaraju u roku od 25 dana. To se na svaka dva meseca ponavljalo kada je odlučivano o produženju pritvora. Žalili smo se i Vrhovnom sudu jer su sva rešenja o produženju bila u potpunosti ista, bez promenjenog i jednog zareza, ali to do sada nije dalo rezultate“, zaključuje Rošić.

Marko Rošić i Nedeljko Spasojević, koji su uhapšeni u akciji specijalnih jedinica kosovske policije 23. novembra prošle godine, nalaze se u pritvoru skoro godinu dana. Oni su pritvoreni pod sumnjom da su umešani u ubistvo lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, koji je ubijen 16. januara 2018. godine. Nedavno je državni tužilac Sulj Hodža najavio podizanje optužnica protiv ove dvojice Srba.

Izvor: Kosovo online

KiMRošićubistvo IvanovićaRadoičić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva