:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2015   12:05

0

146

Otkazano Tačijevo predavanje o NATO u Podgorici

"Procenjeno je da bi to bila prilika za iskazivanje nezadovoljstva dela građana Tačijevom posetom, pa se od te ideje odustalo", kazao je izvor lista.

Brojna izbeglička udruženja najavila su proteste u Podgorici zahtevajući otkazivanje Tačijevog dolaska pe svega zbog obespravljenosti Crnogoraca i Srba koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, ali i nemogućnosti povratka izbeglih i prognanih.

Korak dalje otišao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je sinoć na molebanu povodom obeležavanja pravoslavne Nove godine zatražio od crnogorskih vlasti da ponište odluku o priznanju samoproglašene kosovske republike.

„Pomolimo se da i naši glavari crnogorski ukinu onaj najsramniji čin u istoriji Crne Gore -priznanje lažne države Kosova. U isto vreme pomolimo se da hiljade naše braće prognanika sa Kosova i Metohije, od kojih oko 30.000 njih u Crnoj Gori žive kao prosjaci dobiju obnovljene domove. Da im crnogorski glavari obnove domove. I u isto vreme da se ispita na međunarodnim sudovima ko je izvršio genocid na Kosovu“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je rekao da je Tači "jedan od glavnih aktera genocida na Kosovu i Metohiji", te da bi zbog toga trebalo da je u Hagu.

Tači je u intervjuu podgoričkoj Pobedi uoči posete najavio promenu kosovskog Ustava kako bi, kako kaže, Crnogorci i Hrvati bili uključeni kao nacionalne manjine.

"Crnogorska nacionalna manjina je istorijski deo Kosova, na isti način kao što je albanska manjina istorijski deo Crne Gore. ÄŒinjenica je, takođe, da su se mnogi Crnogorci na Kosovu izjasnili kao Srbi i mi danas nemamo tačan broj etničkih Crnogoraca. Ali, nezavisno od stvarnog broja Crnogoraca, mi smo zauzeli stav da budemo velikodušni prema istorijskom prisustvu crnogorske manjine i da im garantujemo jednak status", kazao je on.

Najavljene proteste povodom njegove posete, Tači je ocenio da "u svim bivšim jugoslovenskim republikama na Balkanu postoje neki ljudi koji su još taoci prošlosti, opterećeni nacionalističkim temama i upotrebljavaju jezik mržnje".

On smatra i da je "Kosovo jedan od najuspešnijih projekata vojne intervencije Zapada u modernoj istoriji" i dodaje da "kao država stalno napreduje".

Tačijeva poseta je, prema pisanju podgoričkih medija, duboko podelila građane Crne Gore, a proteste protiv najavio je Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori dok je istovremeno Udruženje Crnogoraca Kosova pozdravilo njegov dolazak.

"Crna Gora je bez sumnje uvek bila faktor regionalnog mira i napretka tako da je ova poseta logičan nastavak te politike. S druge strane, potpisivanjem Briselskog sporazuma i učešćem na regionalnim inicijativama i Kosovo sve više pokazuje iste signale. Stoga verujemo da će poseta doprineti stabilnosti i miru u regionu što je cilj svih nas", saopštilo je to Udruženja.

Poseta će stvoriti kvalitetnije uslove za održivi povratak raseljenih i dovesti do konačnog rešenja našeg ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova, kao i izradi strategije za afirmaciju crnogorske zajednice na kojoj insistiramo, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

S druge strane, Savez raseljenih je pozvao građane da u što većem broju dođu 16. januara ispred vile "Gorica" u Podgorici u znak protesta protiv dolaska, kako su naveli, "ratnog zločinca i teroriste OVK Hašima Tačija".

U pozivu na protest oni poručuju građanima da na taj način iskažu, kako piše, "protivljenje politici legalizacije genocida i etničkog čišćenja koju personifikuje masovni ubica i trgovac ljudskim organima Hašim Tači".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva