:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2019   8:27

0

73

Otklonjene sumnje u nastavak strateške saradnje Srbije i Rusije

Sve rezerve i sumnje u nastavak strateške saradnje Srbije i Rusije otklonjene su tokom susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, ocena je bivšeg diplomate Zorana Milivojevića koji smatra da je Srbija u Sočiju potvrdila da neće odstupiti od politički nezavisne i vojno neutralne pozicije.

 

Milivojević ocenjuje i da je poseta Vučića Sočiju bila uspešna i da se dogodila u važnom trenutku za Srbiju.
"Ovom posetom potvrđeni su strateški odnosi dve zemlje i otklonjene sve sumnje izazvane zbog špijunske afere i raznih spekulacija u medijima, da bi Srbija mogla da promeni svoju politiku ili da odustane od nastojanja da pitanje KiM rešava na način koji podrazumeva njen nacionalni i državni interes u punom smislu", rekao je Milivojević za Tanjug.
Istakao je da se u političkom smislu jedna od najvažnijih poruka iz Sočija odnosi na nastavak podrške Rusije oko Kosova i Metohije.
Milivojević smatra važnim što je Putin ponovio da se ruski stav ne menja i da Rusija poštuje teritorijalni integritet Srbije, kao i da podržava rešavanje kosovskog pitanja u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244.
Ruski predsednik je ponovio i da će Rusija na svim nivoima i u svakoj prilici štititi srpske interese, kada je reč o KiM, ali i da će prihvatiti stav Srbije ukoliko dođe do kompromisnog rešenja koje bi odgovaralo nacionalnim i državnim interesima Srbije.
"Nedvosmislena podrška Rusije u tom smislu je veoma važna za Srbiju jer će u narednom periodu pitanje KiM biti jedno od najvažnijih na međunarodnom planu", navodi Milivojević.
Ukazuje da se susret dvojice predsednika dogodio u trenutku kada je pitanje Zapadnog Balkana ponovo visoko kotirano na međunarodnom planu i kada se oko ovog regiona "nadmeću velike sile".
Dodaje da je jučerašnji sastanak u Sočiju koincidirao sa samitom NATO u Londonu, na kojem je Zapadni Balkan bio jedna od tema, ali i "maligni uticaj Rusije" kojem će, uveren je Milivojević, NATO posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu nastojeći da po svaku cenu suzbije ruski uticaj na ovim prostorima.
Milivojević se osvrnuo i na izjavu predsednika Vučića da ga zvaničnici "iz raznih zemalja" pitaju zašto se sastaje sa Putinom, i istakao da je reč o jednom od trojice svetskih lidera koji diktiraju tempo i sadržaj međunarodnih odnosa i da je susret sa njim privilegija malog broja državnika u svetu. "Ne postoji predsednik i zemlja koja bi odbila poziv da se sretne sa ruskim predsednikom. Danas se bez Putina i Rusije ne mogu rešavati globalna pitanja i zato je susret sa njim privilegija", smatra Milivojević.
Dodaje da je u Sočiju dogovoreno proširenje saradnje u ekonomskoj sferi na svim nivoima uz značajnije učešće Rusije u oblasti energetike, infrastrukture i vojne saradnje.
Ocenjuje značajnim što je tokom susreta Vučića i Putina dogovoren nastavak vojne saradnje ne samo kroz zajedničke vežbe i tehničku saradnju, već i kroz zajedničku proizvodnju u toj oblasti.
Ukazuje i da je Srbija od Rusije dobila nedvosmislenu potvrdu da će biti uključena u redovno snabdevanje gasom. "Imajući u vidu da krajem meseca prestaje ugovor o transportu gasa preko Ukrajine i da se cela energetska situaciija komplikuje, ta vrsta garancije je za našu zemlju veoma važna", ističe Milivojević.
Dodaje da je potvrđena saradnja u infrastrukturi, pre svega u obnovi železničkog saobraćaja što je, smatra on, od vitalnog značaja za Srbiju.

 

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva