Otkočen dijalog Beograda i Prištine, dogovorene teme za četvrtak

:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2020   20:25

0

51

Otkočen dijalog Beograda i Prištine, dogovorene teme za četvrtak

Posle 20 meseci prekida, dijalog Beograda i Prištine otkočen je trilateralnim video-sastankom predstavnika Beograda, Prištine i Evropske unije. Dogovorene su teme o kojima će se razgovarati na sastanku u četvrtak u Briselu.

Predsednik Aleksandar Vučić je saopštio na Instagramu posle video-konferencije sa predstavnicima Prištine i EU da se dijalog pod pokroviteljstvom EU nastavlja posle 20 meseci.

U izjavi posle sastanka, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je danas obnovljen dijalog na najvišem političkom nivou.

"Rezultat sastanka je dogovor o glavnim elementima procesa. Dogovorili smo i teme fizičkog sastanka do kojeg će doći sledećeg četvrtka u Briselu", navodi Lajčak.

Učesnici, međutim, nisu precizirali koje teme su dogovorene za četvrtak. Delegacije Beograda i Prištine razgovarale su odvojeno sa zvaničnicima EU, a zatim i na zajedničkom trojnom sastanku.

Uoči razgovora, visoki predstavnik EU Žozep Borelj kaže da je postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma o svim otvorenim pitanjima ključno za bezbednost i budućnost regiona, ali i Evrope.

"Za razgovore će biti potrebna politička hrabrost obe strane, posvećenost i angažman u duhu kompromisa i pragmatizma. Nikad nije bilo lako pronaći rešenja za probleme koji traju tako dugo i koji su tako bolni, ali zato smo danas tu da pokušamo ponovo", poručio je Borelj.

Kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdio je dogovor o sastanku u četvrtak i da će, kako je rekao, insistirati "na normalizaciji odnosa nakon međusobnog priznavanja".

Hoti je naveo da će predvoditi prištinsku delegaciju i dodao da će među temam razgovora biti i pitanje nestalih osoba.

Poslednji sastanak dve strane u Briselu održan je još 9. novembra 2018. godine. Nakon taksi koje je uvela Priština, došlo je do pauze koja je potrajala više od godinu i po dana.

Izvor: RTS

dijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva