:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 23, 2020   12:05

0

78

Otkrivena bista Nikole Tesle u Bratislavi

U organizaciji Udruženja Srba u Slovačkoj i Srpskog kulturno-informativnog centra u atrijumu zgrade Radio televizije Slovačke u Bratislavi juče je otkrivena bista Nikole Tesle.

 

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je da je otkrivanje biste jednog od najvećih među velikanima čovečanstva, srpskom pronalazaču Nikoli Tesli, značajan dan, koji će "ostati upamćen kao dan kada se odužujemo tom inženjeru elektronike i mašinstva, a ja bih dodao futuristi i vizionaru".

"Taj dug, koji svi imamo prema Tesli, nikada u potpunosti nećemo uspeti da odužimo, jer mnogi od njegovih 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja sveta, još uvek se izučavaju, krijući duboko u sebi neslućene tajne, čekajući da se otkriju i budu primenjene. Dobro je da se na ovakav način prisećamo i podsećamo tog genija iz Smiljana, jer bi bez njega i njegovih izuma svet bio nepojmljivo drugačiji i siromašniji", kazao je Gajović.

Državni sekretar je zahvalio organizatorima događaja, autoru biste Ðorđu Laziću-Čapši, vajaru iz Sremskih Karlovaca, kao i Srpskom kulturno-informacionom centru u Bratislavi na inicijatici i saradnji sa Udruženjem Srba u Slovačkoj.

Na levoj strani postamenta na kojem bista stoji, nalazi se tekst autora Marka Lopušine: "Nikola Tesla, čovek koji je stvorio budućnost čovečanstva. Svetski naučnik, srpskog porekla, pronalazač čija je velika zamisao obrtnog magnetnog polja jedan od najvećih izuma ljudske mašte u istoriji. Genije, koji nam je podario svetlost, električnu i kosmičku energiju. Vizionar planete Zemlje."

Svečanosti su prisustvovali i ambasador Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić, pokrajinski sekretar za kulturu i obrazovanje Dragana Milošević, čelnici Radio-televizije Slovačke, direktor arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa, kao i mnogobrojni gosti iz srpskih udruženja širom sveta.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva