:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2020   11:52

0

88

Otvaranje granica sa Mađarskom vazno za građane i privredu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da je otvaranje mađarske granice za građane Srbije bez obaveznog karantina, važan događaj koji, pre svega, znači ljudima koji iz privatnih ili poslovnih razloga imaju potrebu da na dnevnom nivou prelaze granicu, pod istim uslovima kao i pre pandemije.

"Ovim pokazujemo da naša saradnja nije samo deklarativna, nije samo na papiru i u lepim rečima, već mi sprovodimo pravo dobrosusedstvo, prave prijateljske i partnerske odnose", istakla je Joksimović na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, sa kojim se sastala na graničnom prelazu Horgoš-Reske.

Podsetivši da je Vlada Srbije u petak, 22. maja, donela odluku da državljani Mađarske mogu bez ikakvih obavezujućih mera da uđu u Srbiju, Joksimović je istakla da je Mađarska, za dva dana reagovala, i uz pomoć Ištvana Pastora - "mosta komunikacije", u najboljem duhu reciprociteta uvela iste mere, odnosno vratila one od pre pandemije.

"Time pokazujemo da u kontinuitetu nastavljamo da unapređujemo našu bilateralnu saradnju", rekla je Joksimović.

Ona je istakla da u istoriji diplomatskih odnosa nije bilo boljih trenutaka za odnose Srbije i Mađarske.

Tome su, kaže, pre svega doprineli premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući kroz osmeh da su tome malo doprineli i ministar Sijarto, predsednik SVM Ištvan Pastor i ona sama.

Kako je rekla, ovo je odličan primer i prvi put da člaica EU uvodi ovako relaksirane mere u periodu pandemije, prema susednoj zemlji koja nije članica EU.

"To je dokaz ispravnosti i našeg EU puta i podrške koju nam Mađarska pruža na tom putu", rekla je Joksimović.

Joksimović je navela da današnji događaj otvara još jednu važnu dimenziju kojom će se svi baviti - privredni oporavak, što čeka sve u Evropi, bilo da su zemlje članice Unije.

"Ovo mnogo znači u privrednom smislu. Mi imamo značajne mađarske kompanije koje posluju u Srbiji i mislim da će u budućnosti i neke srpske kompanije biti zainteresovane za ulaganje u Mađarskoj", rekla je Joksimović.

Ministar je podvukla da ćemo se zajedno baviti pitanjem smanjenja štete nastale za obe privrede, dodajući da su i o tome pre nekoliko dana u Beogradu razgovarali predsednik Vučić i premijer Orban.

"Ako možemo zajednički da sarađujemo i negde nastupamo, to može da ima efekat smanjenja štete po naše ekonomije", rekla je Joksimović.

Posebno je zahvalila Sijartu na otvorenoj i kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom EU putu, te ponovila da do kraja juna očekujemo otvaranje nekih novih poglavlja.

"Situacija i trenutak u EU nije baš povoljan za proširenje, ali utoliko nam je značajnije da imamo stalnog prijatelja, saveznika i partnera na tom putu, a to je Mađarska", rekla je Joksimović.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva