:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2019   17:56

0

224

Otvaranje Poglavlja 9- princip jedinstvenog evropskog pasoša

Međuvladinoj konferenciji zakazanoj za sutra u Briselu, očekuje se da će Srbija otvoriti Poglavlje 9 (finansijske usluge) u pristupnim pregovorima sa EU, a u Ministarstvu finansija i NBS kažu da će to biti potvrda usklađenosti sa svim kriterijumima u oblasti finansijskih usluga.

To će praktično značiti da će naša domaća regulativa i svi učesnici na finansijskom tržistu imati takozvani "jedinstveni evropski pasoš" koji će im omogućiti pristup tržistu EU, kažu u NBS.

Premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je to dobar rezultat ako se ima u vidu da je Srbija blizu zatvaranja najmanje tri poglavlja, da će sutra kada otvori novo imati 17 otvorenih poglavlja i više od dva privremeno zatvorena.

"To je dosta dobar uspeh trenutno, kada se Evropa suočava sa svojim internim problemima", rekla je Brnabić.

Istakla je da je prilično izvesno da će sutra biti otvoreno jedno poglavlje, 9, i da treba imati u vidu da je EU u specifičnoj situaciji i zato što nisu formirani ni Evropska komisija, ni Evropski parlament.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da će za tu instituciju koja je vodila posao oko Poglavlja 9, njegovo otvaranje biti pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merlima koja predviđa oblast finansijskih usluga, koji inače pokriva sektor banaka, osiguranja, bankarskih konglomerata, investicionih fondova, tržišta kapitala, strukovne penzije.

"To u dobroj meri govori da je Srbija na putu ka EU i da je već veliki deo posla uradila u ekonomskoj oblasti", rekla je Tabaković.

Ona je podsetila da je u decembru otvoreno poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike koje takođe vodi NBS.

Tabaković je navela da je posebno važno da se zatvaranje Poglavlja 9 može očekivati odmah po otvaranju, zato što postoje administrativni kapaciteti i usklađenost domaće reglative sa regulativom EU.

"Do ulaska u EU mi ćemo morati da donesemo neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to oblast u kojoj se svakodnevno rade unapređenja koja znače, na primer, zaštitu korisnika finansijskih usluga i sve veći i dublji obuhvat tih usluga i način kako se prati njihova primena, unapređuje upravljanje rizicima u poslovanju i to će značiti kontinuitet našeg usklađivanja do ulaska u EU", istakla je ona.

Ovo je jedna od oblasti koja je pokazala da zajednički rad daje najbolje moguće rezultate, naglasila je guverner NBS.

"Za sve one koji posluju na trzizštu Srbije u oblasti finansijskih usluga, apsolutno nema nikakve razlike u odnosu na ono što je u EU ili nekih ograničenja kojih ima u Srbiji, a nema u EU. Otvaranje ovog poglavlja i njegovo zatvaranje, a konačno i pridruživanje, značiće da će i naša domaća regulativa i svi oni koji učestvuju na tom tržištu imati jedinstveni evropski pasoš da mogu da budu prisutni na tržištu EU, a ne samo u Srbiji", rekla je Tabaković.

U Ministarstvu finansija kažu da će otvaranje pregovora u Poglavlju 9 pozitivno uticati na Srbiju jer će povećati dostupnost, ali i učiniti raznovrsnijom lepezu proizvoda i usluga iz oblasti bankarstva, osiguranja, dobrovoljnih penzija, platnih usluga.

"Pozitivni efekti za Srbiju ogledaće se i u mogućnosti da će po pristupanju EU srpske nadzorne institucije direktno ucestvovati u pripremi propisa koji ureduju jedinstveno finansijsko tržište EU, kao i u njihovoj implementaciji. Članstvom u EU domace finansijske institucije će moci da posluju u citavoj Uniji u skladu sa principom jedinstvenog evropskog pasoša i sa principom kontrole matične države", kažu u Ministastvu finansija.

Korisnici finansijskih usluga će imati poboljšanu ponudu usluga, a otvaranje poglavlja će doprineti i unapredenju sistema reorganizacije i likvidacije banaka i društava za osiguranje i sanacije kreditnih institucija i investicionih društava, ističu.

"Otvaranje Poglavlja pozitivno će uticati i na informisanost i zaštitu ekonomskih interesa korisnika usluga osiguranja. Najviše promena ocekuje se u oblasti tržišta hartija od vrednosti i investicionih usluga, gde bi efekat otvaranja poglavlja trebalo da bude unapredenje tržišta finansijskih instrumenata", navode u Ministarstvu finansija.

Posebno bi trebalo istaći da će otvaranje poglavlja imati pozitivan uticaj na razvoj institucija alternativnog finansiranja.

U resornom ministarstvu podsećaju da su u procesu pripreme Poglavlja 9 za pocetak pregovora zajednicki uz predstavnike Ministarstva finansije radili i predstavnici Narodne banke Srbije, Komisije za hartije od vrednosti, Agencije za osiguranje depozita, Ministarstva privrede,

Agencija za privredne registre... Srbija je u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila šesnaest poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Što se tiče ostalih poglavlja koja se odnose na ekonomsku politiku,

Srbija je otvorila pregovore u Poglavljima 17 - Ekonomska i monetarna politika (10.decembra 2018.godine), 32 - Finansijski nadzor (14.decembra 2015.godine) i 33 - Finansijska i budžetska pitanja (25.juna 2018. godine). U Ministarstvu finansija ocekuju u najskorijem periodu otvaranje Poglavlja 4 - Slobodno kretanje kapitala imajući u vidu da je Srbija dostavila Evropskoj uniji svoju pregovaračku poziciju u septembru prošle godine.

Profesorka Fakulteta politickih nauka (FPN) u Beogradu Dragana Mitrović kaže da će otvaranje Poglavlja 9 predstavljati priznanje radu službi u državnoj admnistraciji koje su radile na pripremi poglavlja i tome kako se izašlo u susret postavljenim standardima.

"U političkom smislu otvaranje jednog poglavlja je možda realno, da se vrši dodatni pritisak na našu zemlu obzirom na stvarne domete reformi u zemlji, a i obzirom na unutrašnje probleme kojima se suočava unija, pa je samim tim i vezano za pristupne procese sužen prosor", kaže ona.

EU kaže, nastoji da zemlje regiona drži zaintersovanim za proces, kako ne bi odustajale od onoga što sam proces prilagođavanja podrazumeva. U Briselu se sutra očekuje i potpisivanje Instrument pretpristupne pomoci (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.

Izvor: Танјуг

EUSrbijaotvaranje poglavlja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva