:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

193

Otvaranje poglavlja zavisi od nas i razumevanja EU

"Predstoji nam mnogo toga što treba da uradimo za otvaranje poglavlja 35, i poglavlja 23 i 24, a mislim da će najlakše ići posao kada je u pitanju poglavlje 32. To može da bude brzo i zavisi od nas, ali i od razumevanja naših evropskih partnera i mislim da i danas, od onoga što sam čuo od Hamonda, to je da na to razumevanje možemo da računamo", rekao je Vučić.

On je dodao i da je veoma zadovoljan otvorenim odnosima između Srbije i Velike Britanije.

"Mi smo geografski mala žemlja i brojčano nevelik narod, ali ponosan sam i veoma zadovoljan kada kažem da s jednom takvom zemljom, kao što je Velika Britanija, imamo otvoren odnos. Oni nam otvoreno kažu svoje primedbe, ali žele da čuju i mišljenje Srbije i veoma sam im zahvalan na tome", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je istakao da je Hamondu danas ponovio da se neretko u srpskoj javnosti poziva na primer Velike Britanije i teške reforme koje je ta zemlja sprovela.

"Na posvećenost vlade Džejmsa Kameruna i na to u kakvoj su teškoj političkoj situaciji bili kada su ljudi mislili da reforme neće uspeti, do toga da je Britanija postala evropska zemlja sa najvećim rastom, s najmanjom stopom nezaposlenosti u svojoj istoriji", rekao je Vučić.

On je podsetio da je Velika Britanija postala evropska zemlja sa najvećim ekonomskim rastom i najmanjom stopom nezaposlenosti u istoriji posle samo tri-četiri godine reformi.

"Hamond je ovde iskoristio reči na lepši i pametniji način nego što sam ja to umeo da ubedim naš narod da je to zaista tako, pa ću pokušati da te rečenice koje je izgovorio rpepišem, računam, možda će me Srbi bolje razumeti", rekao je Vučić

Premijer je preneo novinarima da Srbija ima podršu Velike Britanije na putu ka EU, kao i za reforme koje sprovodi.

On je takođe istakao da je nekoliko britanskih kompanija zainteresovano za neke od najvećih srpskih kompanija koje će biti u procesu privatizacije.

Premijer je rekao da je Srbija na evropskom putu i da od tog puta ne odsutaje.

"Verujem da ćemo pored širokih i značajnih i, od svih relevantih faktora u svetu priznatih, ekonomskih reformi, uspeti mnogo toga da popravimo i uradimo i na političkom nivou u 2015, za koju smatramo da je ključna godina u reformama i napretku Srbije", rekao je Vučić.

On je dodao da je iz razgovora sa Hamondom zaključio da Srbija od Velike Britanije može da očekuje značajnu podršku.

Premijer je rekao da je sa Hamondom razgovarao o predsedavanju Srbije OEBS-om na "konstruktivan, profesionalan i ozbiljan način", kao i o otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU, kao i da je naišao na blagonaklon stav Velike Britanije u vezi sa budućnošću Srbije i evropskim integracijama.

"Naš put nije lak i jednostavan, mnogo toga ćemo morati da uradimo, ali rad, rad, rad je nesto što moze da nas spase, a ne nesto što će neko da nam pokloni", rekao je Vučić.

On je naveo da je zahvalan Hamondu što je pred srpskom delegacijom izneo viziju Evropske unije iz ugla Velike Britanije, iako to nije bio obavezan pred zemljom koja još nije članica.

Vučić je izrazio želju da što veći broj britanskih čelnika poseti Srbiju, ali i da što veći broj privrednika dođe da investira u našu zemlju.

On je naveo da u procesu privatizacije 502 kompanije ima nekoliko britanskih kompanija koje su zainteresovane za neke od najvećih srpskih preduzeća.

"Verujemo da će britansko prisustvo u Srbiji biti još značajnije i veće u godina pred nama i da ćemo imati podršku Velike Britanije na našem evropkom putu", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva