:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 26, 2022   9:16

0

60

Otvoren 7. Festival italijansko-srpskog filma u Beogradu

Festival italijansko-srpskog filma svečano je otvoren svetskom premijerom italijansko-američkog ostvarenja "Lambordžini - čovek koji je stvorio legendu" u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

 

Direkcija te manifestacije preko dana je imala zvaničan susret sa medijima u Rezidenciji ambasadora Italije, gde je detaljno predstavila kompletan program u trajanju od četiri dana, zajkjučno sa 28. oktobrom.

Produkciju filma "Lambordžini" potpisuje kompanija "Lervolino Studios" koja skoro tri godine vredno radi u Srbiji u kancelarijama Beograda i Novog Sada.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori poželeo da se uskoro realizuje Sporazum između srpske i italijanske kinematografije, što bi dovelo do ostvarivanja velikog broja koprodukcija obe zemlje.

Gabrijela Karluči, umetnička direktorka Festivala, takođe je govorila o značaju tog bilateralnog Sporazuma Srbije i Italije i pozvala srpske distributerske kompanije da gledaju savremene filmove italijanske produkcije i odluče se da ih otkupe za prikazivanje.

Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, iskazao je da Festival italijansko-srpskog filma ne sadrži samo projekcije novih filmova dve zemlje, već i susrete profesionalaca, što je prilika da se ostvare zajedničke saradnje u budućnosti, dodajući da je za sutra planiran prvi takav susret italijanskih i srpskih producenata i distributera.

Među zvanicama su bili Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Andrea Lervolino i Monika Bakardi, ispred "Lervolino Studios", reditelj Gordan Matić - direktor Filmskog centra Srbije (FCS), čiji će poslednji dugometražni film "Pucnji u Marseju" (2021) biti prikazan na ovom festivalu u petak od 16.00 u Kinoteci.

Na Festivalu će biti prikazana kratka igrana ostvarenja "Mi nismo pokrenuli vatru", "Pištolji i kacige", "Kada sam kod kuće", "Poslednja slika o ocu", "Handmade", "Divljač", "Šerbet", italijanskih i srpskih autora.

Osim toga kao uvod u manifestaciju prikazan je i srpski akcioni triler "Južni vetar 2: Ubrzanje" Miloša Avramovića, a u selekciji su još i "Toma" Dragana Bjelogrlića, najnoviji triler - film noir "Trag divljači" Nenada Pavlovića, prema prozi svog oca, velikog reditelja Živojina Pavlovića, "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića, kao i dokumentarno-igrani "Teslin narod" Željka Mirkovića.

Od italijanskih projekata biće emitovane i dve epizode najnovije četvrte sezone TV serije "Moja genijalna prijateljica" (2018) prema istoimenom bestseler romanu Elene Ferante, koji će na televiziji RAI Uno krenuti od novembra.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva