:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2020   20:39

0

120

Otvoren 87. Vukov sabor

Uz sprovođenje svih epidemijskih mera najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji, Vukov sabor, svečano je otvorena 87. put. Deo programa ovogodišnjeg saborovanja u Loznici posvećen je i Dositeju Obradoviću.

U dvorištu Vukove kuće, 1933. godine održan je prvi Sabor u nameri da se oda počast reformatoru srpskog jezika. Uz pomen koji su održali monasi manastira Tronoše, gde je Vuk učio da piše i čita, meštani su se nadmetali i u sviranju gusala.

"Nezaobilazan deo saborskog programa je i u to vreme bila saborska beseda i besplatna podela knjiga narodu. Tokom prvobitnih sabora poznata je činjenica da se delilo više hiljada knjiga tokom saborske svečanosti, a zadnji deo programa je bilo narodno veselje", ističe istoričar Miroslav Terzić.

Na ovogodišnjem saboru uz književne večeri i pozorišne predstave posvećne Dositeju i Vuku, predstaviće se i Međunarodni slavistički centar, Vukova zadužbina i Matica Srpska.

Direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" Snežana Nešković Simić kaže da se manifestacijom Vukov sabor ukazujena značaj našeg jezika i pisma, srpske istorije, kulture, tradicije, narodnih običaja, i svega što čini naš srpski kulturni identitet.

"Očuvajmo jezik, sačuvajmo zemlju", jedan je od slogana Vukovog sabora. U njegovom rodnom Tršiću kažu da je čuvanje tradicije temelj na kojem se gradi budućnost.

Vukov sabor upisan je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, a kandidat je i za Uneskovu listu. Završna svečanost biće održana 20. septembra na saborištu u Tršiću, a tradicionalnu besedu ove godine održaće književnik Janko Vujinović.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva