:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2021   12:43

0

32

Otvoren Čukaru Peki, novi rudnik bakra i zlata u Boru

Kineska kompanija "Ziđin", većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu "Ziđina" Chiju Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Reč je o jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, a kineski vlasnik je najavio da će to biti zeleni rudnik koji će imati veće ekološke standarde zahvaljujući savremenim tehnologijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska novog rudnika bakra i zlata u Boru Čukaru Peki, da je otvaranje tog rudnika izuzetno važno za Bor i ceo istok Srbije.

Vučić se nakon zvaničnog otvaranja rudnika obišao pogone za obradu rude i primetio da je reč o najsavremenijim mašinama i da postrojenja rade po visokim ekološkim standardima.

Predsednik je istakao tokom razgovora sa poslovodstvom novog rudnika da je srpski rudnik i da mu je drago što je to Ziđin, koji je prvi ili drugi najveći izvoznik u Srbiji.

"Vidite koliko zaostajemo po pitanju modernih tehnologija i proizvodnje savremenih mašina. Kao da smo propustili jednu celu industrijsku revoluciju, ali sada imamo od koga da učimo", rekao je Vučić ambasadorki Kine Čen Bo.

Takođe, razgovarao je sa radnicima, pitao ih koliko je težak posao, odakle su i saznao da najviše njih živi u Boru i Zaječaru.

Kako je rekao, ne bi nam sada bilo spasa da nismo rešili pitanje RTB-a Bor koji je preuzeo Ziđin i da sada nije otvoren novi rudnik.

"Ovo je ogromna stvar za Bor i ceo istok Srbiju", dodao je Vučić i istakao da će Ziđin povećavati broj zaposlenih u tom rudniku.

Predsednik je obišao kontrolnu sobu, odakle se pokreće i prati celokupna proizvodnja.

Čen Bo: Čukaru Peki važan za ekonomski razvoj Srbije

Otvaranje rudnika Čukaru Peki u Boru od velikog je značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline, poručila je danas ambasadorka NR Kine Čen Bo.

Na ceremoniji otvaranja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, Čen Bo je rekla da je srećna što će taj rudnik biti "zeleni rudnik", odnosno da će se rude iskopavati po svim srpskim, kineskim i evropskim standardima u oblastima zaštite životne sredine.

Čen Bo je istakla i će udeo proizvodnje bakra biti uvećan na 18 odsto, što će Srbiju u narednom periodu svrstati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi.

Navela je i da se za sada u rudniku zaposleno više od 500 srpskih radnika.

Ambasadorka je naglasila da uz takve projekte, srpsko-kineska saradanja napreduje.

Direktor za poslovanje u inostranstvu "Ziđin" Chiju Guodžu čestitao je na otvaranju gornje zone ležišta Čukaru Peki, i zahvalio srpskom rukovodstvu, gradskoj upravi i svima onima koji su pomogli da se taj rudnik otvori.

Istakao je da se Srbija u centralnoj i istočnoj Evropi pozicionirala kao važna destinacija za kineske investicije.

Tome, dodaje, doprinose povoljni uslovi za investiranje, ali i čeličnom prijateljstvu između Srbije i Kine.

Chiju je naveo da će rukovodstvo Ziđia omogućiti Srbiji da postane druga zemlja po proizvodnji bakra u Evropi.

Kaže da je u rudniku za manje od tri godine odrađena akvizicija, izgradnja i proizvodnja.

Navodi da ovaj projekat značiti otvaranje novih radnih mesta, bitan je za razvoj ekonomije Srbije, ali i učvršćivanje srpsko-kineske saradnje.

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora, u koji je kompanija "Ziđin" uložila 474 miliona dolara, biće prvi "zeleni rudnik" u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu.

Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncetrata dnevno.

Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju i donje zone ležišta gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona, što će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, a po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi.

Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Otvaranju rudnika prisustvuju i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Među prisutnima je i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva