:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Jul 17, 2021   21:56

0

35

Otvoren filmski festival na Paliću

Festival evropskog filma Palić u svom 28. izdanju je počeo danas i trajaće do 23. jula na Paliću i Subotici, a glavni takmičarski program je otvorio film "Dnevnik iz Gvantanama" Kevina MekDonalda, sa dvostrukom dobitnicom Oskara Džodi Foster u glavnoj ulozi.

 

Čuvena filmska manifestacija  se održava na više prostora, pre svega na jedinstvenoj Letnjoj pozornici na Paliću, gde je i bioskop "Abazija", kao i bioskopima "Eurocinema", i "Lifka" u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoriće film "Dnevnik iz Gvantanama" reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster.

Proslavljena američka glumica Džodi Foster, laureat Oskara za filmove "Taksista" Martina Skorsezea i "Kad jaganjci utihnu" Džonatana Demija, u najnovijem filmu "Dnevnik iz Gvantanama" ima ulogu Nensi Holander, advokata koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim).

Ovaj Mauritanac je optužen da je angažavao teroriste koji su srušili tornjeve - Bliznakinje Svetskog trgovačkog centra 11. septembra.

Na Letnjoj pozornici svetsku premijeru 22. jula imaće domaći film "Nečista krv - greh predaka" reditelja Milutina Petrovića.

Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Film prati sudbinu Hadži Trifuna, uglednog srpskog trgovca, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, tada važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Od filma će nastati i serija od 10 epizoda, a glavne uloge imaju Dragan Bjelogrlić, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Nela Mihailović, Marko Grabež i drugi.

Tokom centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 različitih selekcija i programskih celina.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji jesu glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold u kategoriji stranih autora.

Slovenačka glumica Milena Zupančić prva je laureatkinja počasne nagrade "Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji, a dobitnica nagrade "Underground spirit" je poznata rumunska producentkinja Ada Solomon.

Radionicu filmske kritike vodiće kao i svake godine britanski autor Nil Jang, selektor programa "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evrope" na festivalu, kao i Borislav Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a.

Selekcija "Novi mađarski film", kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je "Mladi duh Evrope" selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama.

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija "EFA Shorts", koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Izvor: RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?