:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2019   18:11

0

100

Otvoren Sajam tehnike i tehničkih dostignuća

U Beogradu je počeo 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na kojem se kroz digitalne tehnologije promoviše četvrta industrijska revolucija. Slogan sajma je "Vreme je za nove tehnologije" a tome u prilog ide i Uredba po kojoj će od subote domaći privrednici moći bez carine da uvezu novu opremu i mašine, što su do sada mogli samo strani investitori.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je  63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu koji će u naredna tri dana okupiti više od 600 domaćih i stranih direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz više od 30 zemalja.

Popović je naveo da je Srbiji potrebna moderna digitalna industrija zasnovana na platformi industriji 4.0 kao bismo nastavili da snažno ekonomski napredujemo. Takođe je dodao da su inovaciona i digitalizovana mala i srednja preduzeća kičma moderne ekonomije. Popović je na beogradskom Sajmu rekao da se pojam industrije 4.0 široko primenjuje u celom svetu, ali da posebnu šansu za Srbiju vidi u razvoju malih i srednjih preduzeća sa naprednom inovativnom i digitalnom komponentom.

On je ukazao da su u Evropi mala i srednja preduzeća nosioci čak 90 odsto ukupnog biznisa i da zapošljavaju čak dve trećine ukupno radno sposobnog stanovništva i da su produkovala oko 85 odsto novih radnih mesta. Istakao da je Evropska komisija kroz širi spektar politika izgradila jedan konzistentan razvojni okvir koji je usmeren ka MSP i da će i Srbija slediti i pratiti taj pravac. Ministar je važnim istakao jačanje kooperantske industrijske mreže a posebno njene inovacione komponente i dodao da je to jedan od glavnih izazova srpske prvrede u budućnosti.

Naveo je da Vlada Srbije konkretnim merama, a posebno aktivnostima koje se sprovode kroz okvir Razvojne agencije Srbiije, PKS, Fonda za inovacionu delatnost i tehnooški razvoj čini veliki napor da se efektivno deluje na ovaj segment i ojača sektor proizvodnih malih i srednjih preduzeća. Popović ističe i da ostaje još dosta toga da se uradi, i kao primer naveo da je važno da se izgrade programi javnog i privatnog partnerstva poput onih koje je izgradila EK u okviru Horizion 2020 okvirnog programa.

Ministar je naglasio da je robotika, odnosno veštačka inteligencija ključna tehnologija narednog velikog tehnološkog talasa posle interneta.Takođe je istakao da ćemo zajedno sa evropskim partnerima raditi na razvoju programa za robotizaciju sektora malih i srednjih preduzeća kako bi na održivim osnovama došli do adekvatnog odgovora i stvorili uslove da u budućnosti mala i srednja preduzeća budu opremljena tehnologijom koja će ih učiniti globalno kompetetivnim.

Ministar je učesnicima oželeo uspešan sajam tehnike i sklapanje važnih novih poslova koji će rezulturati podsticajem primene inovacija u industriji i stvaranjem dodatne vrednosti za srpsku ekonomiju i društvo. Sajam tehnike i tehničkih dostignuća će trajati do 24. maja, a osim domaćih izlagača nastupaju i izlagači iz Belgije, Austrije, Makedonije, Danske, Egipta, Češke, Francuske....

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva