:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2019   18:07

0

234

Otvoren skup Srpski kulturni prostor: Ustrojstvo, problemi i vrednosti

Naučni skup "Srpski kulturni prostor: ustrojstvo, problemi, vrednosti" počeo je danas u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Obraćajući se prisutnim naučnicima, akademicima, profesorima i ostalim predstavnicima stručne javnosti, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je podsetio na vrednost i značaj očuvanja svih elemenata koji učestvuju u gradnji srpskog identiteta.

"Kulturni obrazac jeste osnov za postojanje i trajanje naroda na istorijskoj sceni. Istorija pamti narode i društva koji su nestali sa istorijske scene, a razloge za ovakav ishod možemo da tražimo i na polju kulture. Zato je obaveza svake generacije da u skladu sa svojim znanjem, moralom, etikom učini koliko može za napredak srpske kulture, srpske duhovnosti i srpskog identiteta", kazao je ministar.

Ministar je podsetio prisutne da je ovaj skup nastavak aktivnosti koja je začeta potpisivanjem "Povelje o srpskom kulturnom prostoru".

"Srpski kulturni prostor je onaj geografski prostor na kome je srpski narod tokom dugog istorijskog trajanja ostavio nesumnjive tragove svog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ti prostori ne poklapaju se sa političkim prostorima naroda u nekom istorijskom trenutku", rekao je Vukosavljević.

Kako kaže ministar, u dodirima kulturalnih tektonskih ploča neminovno nastaju varničenja, ali se bude i izazovi koji nekad predstavljaju najistaknutija obeležja kulturnih prostora. Prema njegovim rečima, kulturni prostori funkcionišu prema dva dominantna principa: pozajmljivanje i odbijanje.

"Kada se govori o pozajmicama možemo reći da kulturna dobra ili kulturne osobenosti stalno putuju. Kulture ih naizmenično istovremeno izvoze i pozajmljuju. U toj večitoj igri kulturnog prenosa, strujanje kulturnih razmena nikad ne prestaje. Kulturne pozajmice i razmene jesu način na koji se autentični kulturni prostor obogaćuje. Kulturni prostori nisu hermetični. Odbijanja mogu da predstavljaju izazov pred kojim svaka nacionalna kultura mora da se odredi", dodao je on.

Ministar je istakao važnost teme kulturnog sećanja, istorije pamćenja i inkluzivnog potencijala srpskog kulturnog prostora koji osnažuje razvoj srpske kulture, našeg kulturnog identiteta, našeg zajedničkog sećanja i zajedničkog kulturnog obrasca.

Izvor: Танјуг

Vukosavljevićkulturaskup
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva