:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 15, 2019   16:46

0

353

Otvorena izložba o Jelisaveti Karađorđević u Beogradu

Izložba "Kneginja Jelisaveta - Dugo putovanje kući“ autorke Tamare Ognjević kao svojevrsni omaž kneginji Jelisaveti Karađorđević, ćerki kneza Pavla i kneginje Olge, otvorena je danas u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Jelisaveta Karađorđević je poslednji član vladarskog doma Karađorđevića koji je rođen u Kraljevini Jugoslaviji, 1936. godine. 

"Živa sam i mnogo mi je drago što se u Srbiji organizuje izložba o nekom živom Karađorđeviću", kazala je Jelisaveta Karađorđević. 

Osim Jelisavete Karađorđević, otvaranju izložbe su prisustvovali njena ćerka Katarina, sin Nikola i unuka Indija. 

Izložba obuhvata približno 200 eksponata iz kneginjine lične zaostavštine i nekoliko iz Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske.

Cilj izložbe je, prema njenim rečima, da osvetli jednu istorijsku ličnost, rođenu u kraljevskom domu, koju su nepredvidivi sticaj društveno-političkih okolnosti i lične osobine naveli da pređe put od kneginje do građanke, od aristokratkinje povlašćene rođenjem, do savremene žene koja oblikuje svoj novi status i angažovanje.

Utemeljena je, s jedne strane, na istraživanjima kneginjine lične zaostavštine (slike, fotografije, prepiska, knjige, arhivska građa, predmeti likovne i primenjene umetnosti, kao i umetničkih zanata) i na sveobuhvatnom uvidu u istorijsku i umetničku građu vezanu za kneginju Jelisavetu i njenu porodicu, a, s druge, na kreativnom potencijalu kako same kneginje koja godinama unazad piše, slika i fotografiše, tako i na delima savremenih dizajnera, inspirisanih njome.

Zamišljena kao inscenacija kneginjinog stana u Beogradu, postavka sublimira javni i privatni aspekt života Jelisavete Karađorđević, prikazujući kako njenu biografiju u hronološkom nizu, tako i priču o njenom poreklu i precima.

Publika će moći da vidi ekskluzivne predmete i dokumente kao što su dnevnici kneginje Olge Karađorđević, lepeza velike kneginje Elene Vladimirovne Romanove, kneginjine bake po majci, "Tomas Gud“ porcelanski servis Marije Pavlovne Demidove, tetke kneza Pavla, pismo koje je čuveni francuski slikar Ežen Delakroa uputio princezinom pradedi Anatoliju Demidovu, princu od San Donata, Faberžeovu malu svesku sa nacrtima nakita kneginjine prababe Marije Pavlovne Vladimirovne od Rusije.

Mogu se pogledati i pisma kneginjice Kleopatre Karađorđević, Jelisavetine bake, upućena njenim roditeljima knezu Aleksandru i kneginji Persidi, zastava kneza Pavla, koja se nalazila u kapeli Svetog Đorđa u Oksfordu u kome je studirao, ali i lična garderoba i aksesoar kneginje Jelisavete, njeni originalni crteži i knjige za decu, fotografije čuvenih svetskih modnih fotografa kakvi su Ričard Avedon, Sesil Biton i Ormond Đilji, ali i domaćih majstora fotografije poput Željka Sinobada, Nenada Marjanovića, Nebojše Babića i Ala Šimona, koji su beležili kneginjine brojne aktivnosti nakon povratka u Srbiju.

Izvor: T a n j u g

Jelisaveta KarađorđevićizložbaIstorijski muzej Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva