:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2019   22:34

0

180

Otvorena izložba „Pisma Hilde Dajč“ u Gračanici

Dom kulture „Gračanica“ i Srpski kulturni centar u Prištini organizovali su izložbu „Pisma Hilde Dajč“ Aleksandra Zografa, jednog od najznačajnijih strip autora kod nas.

Iza pseudonima krije se Saša Rakezić, umetnik, rođen u Pančevu koji iza sebe ima skoro 40 godina autorskog rada. Izložbu je otvorila izraelska ambasadorka Alona Fišer-Kam, koja nije bila u mogućnosti da lično dođe, ali se okupljenim posetiocima obratila putem video linka.

Ona je zahvalila svim ustanovama koje su učestvovale u organizovanju ove izložbe, kao i samom autoru Zografu. Kako je naglasila, ova strip izložba prikazana je i u mnogim ustanovama i školama, a to će biti od velikog značaja, pre svega deci i mladima da nauče više o jednom od najmračnijih perioda istorije.

Hilda Dajč, beogradska Jevrejka, 1941. dobrovoljno odlazi u logor za Jevreje na Sajmištu, kako bi pomagala zatočenima kao medicinska sestra. Pogubljena je u kamionu „dušegupki“ ugušena gasom. Njena pisma iz logora, upućena drugaricama, govore o užasu fašizma i predstavljaju svedočanstvo o strahotama Holokausta.

Sam autor Aleksandar Zograf naglasio je da je na ovim prostorima istorija bila vrlo bogata, ali i vrlo tragična.

– U onome što se dešavalo u prošlosti na ovim prostorima uvek ćete naći puno nekih scenarija. Meni je bilo zanimljivo u jednom momentu da se bavim jednom velikom tragedijom, na žalost nedovoljno istraženom i o kojoj se nije dovoljno govorilo u medijima, a to je sudbina jevrejskih stanovnika sa ovih naših područja, koji su tokom holokausta četrdesetih godina, ne samo teško propatili, nego praktično bili izbrisani sa lica zemlje, u nekih 80 posto stanovništva tadašnjeg. ja sam tako u nekim svojim traganjima došao do priče o Hildi Dajč – rekao je na otvaranju izložbe Aleksandar Zograf.

Nebojša Jeftić, urednik Galerije Doma kulture u Gračanici naglasio je da je jedna ovakva izložba osveženje za program Doma kulture.

– U prethodnom periodu nismo imali ovaj format izložbe, strip-izložbu. Sama tematika izložbe opominje. Ideja samog holokausta i ideja o istrebljenju nas obavezuje da se sećamo i da prikažemo upravo ovakve izložbe široj publici – rekao je Jeftić.

Treba naglasiti da je i na ovom, kao i na brojnim drugim kulturnim događanjima trebalo da bude više posetilaca. Više onih koji se bave aktuelnom tematikom kojoj su događaji posvećeni, ali i više onih koji treba da uče o tome.

Pokrovitelj izložbe je Ambasada Izraela u Srbiji.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva