:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2019   14:36

0

251

Otvorena izložba "Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. veka"

Kada govore jezikom kulture, narodi se bolje razumeju i prihvataju, rekao je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na otvaranju izložbe "Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. veka" u Arhivu Srbije.

On je podsetio da se ove godine obeležava 140 godina od diplomatskih odnosa Srbije i Turske i da dve zemlje vezuju značajni istorijski datumi i mnoge okolnosti.

Ova izložba i prateći katalog predstavljaju prvi vidljivi rezultat započete saradnje dva arhiva: Osmanskog i Arhiva Srbije i pojedinih ustanova kulture u Srbiji. „Proučavanje blaga koje se nalazi u Osmanskom arhivu od velikog je interesa za Republiku Srbiju i, verujem, od interesa za Tursku. Takođe, verujem da će naši stručnjaci u decenijama pred nama imati dovoljno materijala koji će im pomoći da tumače i razumeju pravu istoriju, onu koja je zaista postojala", podvukao je Vukosavljević.

Osvajanja Osmanskog carstva od 14. do 16. veka, koje se za vreme svog vrhunca prostiralo od Dunava do Nila, učinile su ga međunarodnom silom koja je ostavljala neizbrisive tragove na osvojenim područjima.

U takvom poretku, Balkansko poluostrvo je činilo važan deo Carstva a vekovi obeleženi osmanskom vladavinom na ovim prostorima, pored negativnih pojava koje su deo osvajačke politike, rezultirali su mnogim kulturnim i društvenim prožimanjima, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

"Jedan od dokumenata koji je privukao moju pažnju jeste deo popisa na Kosovu i Metohiji. Imajući veru u pouzdanost osmanske arhivistike, očekujem da će taj dokument i njemu slični dokumenti posvedočiti o tome ko je vekovima živeo na Kosovu i Metohiji i da će pouzdana istorijska istina biti najbolja brana istorijskom revizionizmu svake vrste", istakao je Vukosavljević.

Konstatujući da su odnosi između Srbije i Turske na najvišoj tački do sada, pritom posebno u oblasti kulture, ministar je zaključio da veruje kako će oni u decenijama ispred nas doneti plodonosne rezultate obema zemljama. Do sada je istraženo i pohranjeno u Arhivu Srbije više od 22 hiljade skeniranih dokumenata značajnih za istoriju srpskog naroda pod turskom vlašću.

Na izložbi jepredstavljen tek neznatan deo tog materijala.

Na otvaranju je govorio i ambasador Republike Turske Tanžu Bilgić, direktor Predsedništva državnih arhiva Vlade Republike Turske profesor Ugur Unal i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, navodi se u saopštenju.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Enisa Alomerović-Hubanić iz Arhiva Srbije. 

Izvor: Танјуг

Vukosavljevićizložba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva