:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Jun 20, 2019   22:16

0

179

Otvorena konferencija posvećena Romima

Prikazom kulture romske zajednice večeras je u Starom dvoru otvorena dvodnevna regionalna konferencija "Dekada inkluzije Roma: nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?" na kojoj će biti razmotreno kako unaprediti položaj Roma.

Konferenciju su otvorili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, u prisustvu ambasadorke Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekove i brojnih zvanica.

Đorđević je rekao da je bogatstvo jedne države u različitosti, te naglasio da je jedan od prioriteta predsednika i Vlade Srbije bolji život nacionalnih manjina, uključujući i romsku nacionalnu manjinu.

"Ponosni smo što imamo mnogo manjina i nacionalnosti", rekao je Đorđević.

Istakao je da nacionalne manjine uživaju sva prava, te poručio da diskriminacija Roma treba da bude ružna prošlost.

Preneo je lično iskustvo, te je tako govorio o tome da je detinjstvo proveo sa Romima u naselju u kome i danas živi, te da među njima ima prijatelje.

"Živeli smo i živimo u harmoniji i nije bilo nikakvih problema", kaže ministar i navodi da Srbija treba da pokaže da je zrelo društvo.

Izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Beograda prihvatio inicijativu da se izgradi nova, moderna škola na Ledinama na mestu ruinirane škole, u koju bi išli uglavnom Romi.

Đorđević je rekao da je Slovačka ponudila pomoć u opremanju te škole, te naveo da je inicijativu za organizovanje konferencije pokrenula ta država.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da Romi imaju dugu tradiciju i kulturu, a da ih krasi, pre svega, ogromna emocija.

Za predrasude prema Romima je naveo da su krajnje nepotrebne i netačne.

Radojičić kaže da su Romi došli u Beograd u 16. veku, da ih danas u Beogradu živi oko 40.000 Roma što je, dodaje, 28 odsto ukupne romske populacije u Srbiji.

Od 600 neformalnih romskih naselja, kaže gradonačelnik, oko 100 ih je u Beogradu.

"Beograd čini značajne korake u rešavanju problema Roma. Od 2014. godine za 266 porodica je rešeno stambeno pitanje. U saradnji sa GIZ-om pružena je pomoć Romima u dva neformalna naselja kako bi se poboljšali higijenski uslovi i rešio problem pijaće vode", rekao je Radojičić.

Naveo je da je svojevremeno posetio romsku porodicu u Orlovskom naselju za koju kaže da je sjajan primer, a koja ima rešeno stambeno pitanje i čija deca su uključena u obrazovni sistem.

"Grad Beograd će i dalje raditi na inkluziji Roma, rešavanju stambenih problema Roma, njihovom zapošljavanju, kao i na pomoći u dobijanju dokumenata kako bi ostvarili socijalna prava i na poboljšanju uslova u neformalnim naseljima", rekao je Radojičić.

Izvor: Танјуг

Romi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva