:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Jun 29, 2020   14:00

0

260

Otvorena Sigurna kuća u Zubinom Potoku

Regionalna Sigurna kuća, prva na području okruga, koja će biti dostupna svim potencijalnim žrtvama porodičnog nasilja za sever KiM, otvorena je danas u Zubinom Potoku (naselje Zupče).

Četiri opštine sa severa Kosova potpisale su memorandum za osnivanje jedne ovakve institucije, rekla je šefica administracije Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić, naglašavajući da su lokalne samouprave rešile da se “konačno institucionalno krenemo boriti protiv porodičnog nasilja” i da jedino to može biti nešto što će dati konkretna rešenja.

“Cilj nam je da ova sigurna kuća bude mesto gde će žrtve porodičnog nasilja doneti odluku, gde će reći da neće više dozvoliti da budu žrtve. Naš je posao da vršimo pritisak na sve institucije, čitav lanac koji treba da se bori protiv porodičnog nasilja, da na kraju rezultat bude pozitivan i da se broj žrtava smanji. Mislimo da će ovaj projekat uticati preventivno da se ne dešavaju novi slučajevi porodičnog nasilja. Ovo je misija, stvari se neće menjati preko noći, ali zajedničkim snagama, ukoliko i sudstvo i tužilaštvo, i centri za socijalno i policija i lokalne smaoupave, ukoliko svi budemo radili zajednički na kraju ćemo doći do traženog cilja” rekla je Hodžić i zahvalila svim gradonačelnicima sa severa Kosova koji su joj poverili da realizuju zajedničku inicijativu.

Na zahtev Centara za socijalni rad, na zahtev i apele nevladinog sektora koji su govorili da je veliki problem, nedostatak ovakvog objekta, lokalne samouprave su uzele stvar u svoje ruke i omogućile svim ovim institucijama da jedan ovakav objekat imamo na raspolaganju, rekla je Adrijana Hodžić.

“Više nema izgovora da nemamo gde da smestimo žrtve porodičnog nasilja. Sem toga što ćemo obezbediti dom i mirnu luku, za sve žrtve porodičnog nasilja, mi smo razmišljali i o ekonomskoj komponenti” rekla je Hodžić.

Na placu se nalazi plastenik i mini radionica gde će žene moći da proizvode, sapune, sveće, eterična ulja. Istakla je saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka, gde će profesorke ovog fakulteta biti volonterke i na neki način terapeutski uticati na žrtve porodičnog nasilja. “Žene koje će biti angažovane u plasteniku i radnom delu neće biti prisiljivane da rade. Nije cilj da ova dva objekta budu samoodrživa i profitabilna. Cilj je da one imaju aktivnosti, pa ukoliko neka od njih razvije talenat za bilo šta, to može da u budućnosti bude pomoć i omogući ekonomsku nezavisnost svih tih žena” istakla je Hodžić. U Opštini Zubin Potok u fabrici koja proizvodi odela ima 30 slobodnih radnih mesta za sve žene, kojima će biti omogućen prevoz do radnih mesta i trening da nauče da koriste šivaće mašine, kako bi ostvarile svoje radno pravo i bile zaposlene u fabrici.

Što se tiče obezbeđenja, Opština Severna Mitrovica je obezbedila 17 mladića iz svojih ljudskih resursa, koji su motivisani da budu na usluzi Sigurnoj kući žrtvama porodičnog nasilja. Kada je u pitanju profesionalno osoblje intervjuisano je preko 100 zaposlenih u Opštini Severna Mitrovica, a selektovano oko 20 psihologa, lekara, medicinskih sestara, socijalnih radnika, koji će proći adekvatnu obuku za profesionalno osoblje, kao i za obezbeđenje, što je obećanje OEBS misije na Kosovu.

Kapacitet objekta je za smeštaj 20 korisnica. Opština Zubin Potok je obezbedila zemljište i nedovršeni objekat, te uložila 50 hiljada evra, rekao je gradonačelnik Srđan Vulović.

Unmik je ovaj projekat finansirao sredstvima u iznosu od 150 hiljada dolara, dok je KFOR obezbedio instaliranje sigurnosnih kamera.

“Kupljen je i nameštaj i sve mašine koje su potrebne za rad u plasteniku, laboratorija za proizvodnju eteričnih ulja. KFOR je zadužen za bezbednost, oni su napravili kompletnu proceduru nabavke, i kamere su doprinos KFORa. U donaciju se uključila i britanska ambasada sa 3000 funti, a taj novac je utrošen za nabavku sitnog inventara (posuđe,posteljina, potrošni materijal, higijena….), objasnila je Hodžić.

Izrazila je nadu da je ovo tek početak, i da sada Centri za socijalni rad imaju ozbiljnu instituciju gde mogu da smeste žrtve porodičnog nasilja. Apelovala je na nevladin sektor da nastave da rade svoj posao, i da je njihov doprinos u borbi protiv porodičnog nasilja neprocenjiv. “Same institucije ne bi mogle da se pomere sa mrtve tačke da nije njih” istakla je Hodžić i pozvala sve na saradnju.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović rekao je da su se četiri gradonačelnika sa severa Kosova dogovorili i potpisali sporazum o formiranju Regionalne Sigurne kuće.

“Tih dana smo se i odlučili da Opština Zubin Potok pokloni plac sa jednom kućom koja je bila nedovršena i posle godinu dana uspeli smo da dođemo do konačnog cilja, da otvorimo Sigurnu kuću regionalnog karaktera u Opštini Zubin Potok” rekao je Vulović i izrazio nadu da će u objektu biti što manje žrtava porodičnog nasilja.

Zamenik šefa UNMIKa Kristofer Kolman koji je zajedno sa Adrijanom Hodžić i gradonačelnikom Srđanom Vulovićem svečano presekao vrpcu Regionalne Sigurne kuće rekao je: “Mi smo više nego srećni što smo uspeli da obezbedimo fondove za jedno sklonište za potencijalne žrtve nasilja i one koji su preživeli to nasilje. Izvanredno je važno da smo uspeli da obezbedimo ženama koje su preživele nasilje i potencijalnim žrtvama mesto gde će moći ne samo da se sklone, već i ekonomski da napreduju i da samim tim ostvare svoja prava koja i zaslužuju. Ovo nije važno samo za žene, već i za celokupno društvo, a takođe i podrška insitucijama na Kosovu da one budu u mogućnosti da ostvare svoje odgovornosti koje imaju prema društvu.”

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici UNMIK-a, KFORa, šef misije OEBSa na Kosovu Jan Bratu, predstavnici lokalnih samouprava, gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, šefica opštinske administracije lokalne samouprave Severna Mitrovica Adrijana Hodžić i predstavnici Centra za socijalni rad.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMZubin PotokSigurna kuća
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva