:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 20, 2015   12:05

0

163

Otvorena izložba "Momo Kapor u ateljeu"

Mnogobrojnu publiku, poštovaoce i prijatelje omiljenog slikara i pisca Kapora (1937-2010) pozdravio je direktor MC "Odbrana" pukovnik Stevica S. Karapandžin. On je istakao da je Kapor bio čest gost Doma vojske, a da su mu i posthumno ovde priređene dve izložbe slika.

Sekretar za kulturu Grada Beograda Vladan Vukosavljević održao je nadahnutu besedu o životu i radu Kapora, o istorijskim prilikama i atmosferi u kojoj je i koju je stvarao taj, kako je rekao, aristokrata duha i nasmejani princ kulture Beograda.

Urednik Srpske književne zadruge (SKZ) Dragan Lakićević predstavio je knjigu "Sentimentalni rat i mir Mome Kapora" u izdanju Zadužbine i SKZ-a, koja obuhvata intervjue iz perioda 1990-2000. godina. Prethodno je objavljena zbirka intervjua "Sentimentalni prtljag Mome Kapora" (1969-1990), a u planu je i treća knjiga sa intervjuima iz poslednje decenije njegovog života.

Publiku je pozdravila direktorka i osnivač Zadužbine Ljiljana Kapor. Ona je rekla da je za ovu priliku Momin Atelje iz kuće na Neimaru preseljen u galeriju Doma vojske.

U okviru programa koji je vodila glumica Vjera Mujović, prikazan je kratki dokumentarni film o Kaporu, a odlomke iz knjige čitala je dramska umetnica Rada Đuričin.

I film i knjige su u direktnoj vezi sa izložbom, jer u njima poznati umetnik odgovara na mnoga pitanja o svom slikanju i slikarstvu uopšte.

Izložba će biti otvorena do 18. aprila, a ulaz je slobodan.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva