:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 16, 2021   9:42

0

96

Otvoreni "Jefimijini dani", nagrada Lakićeviću

Trodnevna manifestacija "Jefimijini dani", posvećena prvoj srpskoj pesnikinji Jefimiji i ženi stvaraocu, svečano je počela na Trgu u Trsteniku.

Književnica Ljiljana Habjanović Đurović, otvorila je ovogodišnju manifestaciju, koja se 34. put po redu održava u Trsteniku. Nije krila da je odavno imala želju da govori na "Jefimijinim danima".

"Moja fascinacija srpskom srednjevekovnom istorijom, a posebno heroinama, našim slvnim pretkinjama, potiče još od 1971. godine kada smo slavili šest vekova od osnivanja Kruševca. Tada sam bila Treća godina gimnazije i tada sam prvi put ušla u Istorijski arhiv. Tada je počela moja zaljubljenost u moju srednjevekovnu istoriju", kazala je Habjanović Đurović.

Milena Turk, predsednica opštine Trstenik rekla je za Tanjug da su "Jefimijini dani" veoma značajna manifestacija za Trstenik, a posebno ove godine, jer proslavlja dupli jubilej.

"Manifestacija proslavlja 50 godina postojanja, i 30 godina od obnavljanja. Izdvaja se od drugih, jer je u njenom fokusu žena, njihovo stvaralaštvo, diplomatija i snaga. U potpunosti je posvećena despotici Jeleni i kneginji Milici, u najsvetlijem delu naše istorije, u kojem su one pokazale da su bile mudre i sposobne da u najtežim delovima sprske istorije donose važne državničke odluke", rekla je Turk.

Na manifestaciji koja se održava od 1971. godine u čast Jefimije, prve srpske pesnikinje, u četvrtak će biti dodeljena pesnička nagrada "Jefimijin vez".

Žiri je odlučio da nagradu "Jefimijin vez" za najbolju knjigu poezije jefimijskoga duha objavljenu 2020. godine dobije pesnik Dragan Lakićević za zbirku "Žetelica i Šumanović".

U pesničkom delu nastupiće akademik Matija Bećković, zatim Dragan Jovanović, Radomir Andrić, Blagoje Baković i drugi. A nastupiće i Bora Dugić, kao i muzička škola "Kornelije Stanković".

Despotica Jelena se posle smrti muža despota Uglješe Mrnjavčevića zamonašila u manastiru Ljubostinja i dobila ime Jefimija. Svoj život i rad je posvetila manastiru i umetnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva