:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2019   21:22

0

118

Otvoreni "Mokranjčevi dani"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svečano je otvorio 54. "Mokranjčeve dane" u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu.

U okviru ceremonije svečanog otvaranja Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin je poželeo dobrodošlicu prisutnima i uručio plaketu ministru Vukosavljeviću, dok je Bojan Suđić, dirigent i direktor muzičke produkcije RTS-a održao prigodnu besedu.

Otvarajući manifestaciju ministar Vukosavljević je rekao da ona slavi život i delo najistaknutije ličnosti srpske klasične muzike na prelazu iz 19. u 20. vek, Stevana Stojanovića Mokranjca, čoveka koji je zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku.

"Posezanje za osnovama svog kulturnog identiteta preoblikovanog u umetnički izraz zapravo je ono najbolje što jedan umetnik snagom svog talenta i dara može da učini za pokolenja koja dolaze posle njega," istakao je ministar.

Prema Vukosavljevićevim rečima Mokranjac je snagom svog talenta posegnuo u duboke životodavne korene srpskog identiteta i kulture, u potrazi za srpskom etnomuzikološkom tradicijom, i zahvaljujući svom muzičkom talentu ali i velikom pregnuću i radu iz te riznice izvukao brojne dragulje i prikazao ih čitavom svetu.

Posle ceremonije svečanog otvaranja, u sali Doma kulture „Stevan Mokranjac", održano je natpevavanje horova, trosatno takmičenje u kojem su učestvovali horovi iz Njujorka, Amsterdama, Podgorice, Skoplja, Zaječara i Valjeva.

Izvor: RTS

Mokranjčevi dani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva