:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 14, 2020   14:47

0

219

Otvoreno pismo premijerke gradonačelniku Šapca

Premijerka Ana Brnabić uputila je pismo gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću povodom epidemiološke situacije na teritoriji te opštine.

Ana Brnabić navodi da ponovo piše Nebojši Zelenoviću zbog, kako tvrdi, neistina koje je u prethodnim danima izgovorio o borbi protiv koronavirusa u Šapcu.

"Kao što Vam je poznato, epidemiološka situacija nije dobra u mnogim gradovima i opštinama u Srbiji. U ovom trenutku suočeni smo sa najvećim izazovom u glavnom gradu od početka pandemije", navela je Brnabićeva.

Kako je istakla, od prvoga dana borbe sa virusom, Vlada Republike Srbije se odnosila prema svakoj sredini na isti način.

"Prateći svakodneno epidemiološku situaciju, pomagali smo svakoj opštini ili gradu u meri u kojoj je ta pomoć bila neophodna u datom trenutku. Ovo moram da Vam naglasim jer od prvog dana ove borbe, Vi ovu krizu pokušavate da iskoristite za politički obračun i dobijanje političkih poena", ocenila je premijerka.

"Kao što verujem da znate, odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Veterinarski institut u Šapcu radi pi-si-ar testove na koronavirus već više od 10 dana. Primera radi, samo tokom jučerašnjeg dana je urađeno 140 testova", navela je Brnabićeva

Prema njenim rečima, već u narednim danima kapacitet će biti povećan na 250 testova dnevno, s obzirom na to da je u Institut upućeno dodatno ljudstvo i oprema.

"Pre nego što smo Veterinarski institut stavili u funkciju borbe protiv koronavirusa, testove iz Šapca su obrađivale druge laboratorije po Srbiji, kao što i danas rade, kada ima potrebe za obradom većeg broja testova od dnevnog kapaciteta samog instituta", dodala je premijerka.

Kako je naglasila, Vlada Republike Srbije obezbedila je i pi-si-ar i serološke testove za svaku zdravstvenu ustanovu koja vrši testiranje građana na kovid 19.

"Poznato Vam je da imamo skoro dvesta hiljada pi-si-ar testova na raspolaganju, kao i da svakog jutra proveravamo stanje sa brojem testova u svakoj opštini i šaljemo dodatne testove ukoliko za tim ima potrebe", ukazala je Brnabićeva.

Ističući da je Zelenoviću sve što je navela već poznato, pozvala ga je da "ne obmanjuje javnost da lokalna samouprava u Šapcu sama obezbeđuje testove" jer se, kako je ocenila, "radi o tendenciozno plasiranim neistinama u cilju njegove sopstvene političke promocije".

"Kao što sam pokušavala da Vam skrenem pažnju kada ste slične dezinformacije plasirali tokom prvog talasa borbre protiv koronavirusa, i tada sa željom da našu zajedničku borbu protiv ovog strašnog virusa iskoristite samo i isključivo u cilju sopstvene političke promocije, i sada Vas molim da ostavite politiku po strani, da na trenutak zaboravite na sopstvenu medijsku promociju, da ne plasirate lažne vesti i ne pribegavate lažnoj patetici jer sve ovo šteti pre svega našem zdravstvenom sistemu, našim lekarima i njihovim saradnicima, a samim tim i svim građanima Republike Srbije", napisala je Brnabićeva.

Kako je dodala, još jednom sa nadom da je to poslednji put, najsnažnije apeluje na Zelenovića da se "suzdrži od politizacije trenutne situacije u zemlji".

"I još jednom Vas molim da ne oduzimate vreme ni sebi, ni zdravstvenim radnicima, ni predstavnicima Vlade Republike Srbije 'plasiranjem laži' koje onda neko mora da demantuje činjenicama, umesto da se svi zajedno borimo protiv zajedničkog neprijatelja", zaključuje se u pismu premijerke.

Izvor: RTS

BrnabićŠabac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva