:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2020   12:36

0

130

Ove godine bez svečanosti na Dan rudara zbog korona virusa

Rudari ove godine prvi put 6. avgust, Dan rudara, ne obeležavaju svečano, jer su sve manifestacije otkazane, zbog poštovanja mera sprečavanja širenja korona virusa.

Direktor JP PEU "Resavica" Marko Vuković je, povodom Dana rudara, poručio da je cilj modernizacija rudnika, veća bezbednost rudara i godišnja proizvodnja od milion tona uglja, odnosno dvostruko više nego što se u ovom trenutku iskopa iz devet jamskih rudnika uglja u Srbiji.

Najavio je da je plan nastavak investiranja u rudnike, poboljšanje uslova rad i bezbednosti rudara uz povećanje proizvodnje.

“Investicioni ciklus je počeo s relizacijom mašinskog kopanja uglja u junu, posle tri decenije, nabavili smo tri mašine za rudnike Soko, Štavalj i Rembas. Nastavak tog ciklusa očekujemo posle formiranja nove Vlade Srbije”, kaže Vuković.

Kako je saopštilo JP PEU “Resavica”, Vuković je naglasio da rudnici imaju budućnost u svakom smislu zahvaljujući ljudima koji vode Srbiju, pre svega predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je, kako kaže, prepoznao perspektivu rudnika, prekinuta je dotadašnja politika gašenja i krenulo se razgovore u reorganizaciji.

Navodi se da su u junu tri mašine za otkopavanje uglja posle tri decenije spuštene u jame, a rudari su ovladali novom tehnologijom, koja im garantuje bezbedniji rad i čuva živote.

Predsednik Sindikata Nebojša Milenković izrazio je zadovoljstvo jer je u proteklih godinu dana rešen problem nepovezanog radnog staža rudara za 19 meseci iz 2011. i 2012. godine.

“Ljudi nisu mogli u penziju. Prethodno je Vlada Srbije isplatila razliku u zaradama u visini od 1,5 milijardi dinara, koja je nastala do 2012. godine”, kaže Milenković.

Napomenuo je da se poboljšavaju uslovi i bezbednost rudara u jamama, tako da je posle tri decenije ručno kopanje uglja zamenjeno mašinama.

Kaže i da su svi rudari koji su radili više od dve godine na određeno vreme dobili ugovore na nedređeno, da je smanjen broj radnika po socijalnom programu.

“Nastavljamo pregovore za povećanje cene rada”, dodao je predsednik sindikata Milenković.

Prosečna zarada u rudnicima je oko 60.000 dinara, dok rudari u jamama mogu da zarade do 80.000 ili 90.000. Rudnici zapošljavaju oko 3.500 radnika, od kojih više od 1.800 radi u jamama.

Milenković je rekao i da će ovog leta više od 500 rudara boraviti u banjama u Srbiji, da se ove godine neće organizovati radničko-sportske igre u Čanju, te da se već dva meseca rudari upućuju na rekreaciju i rehabilitaciju i da je za to veliko interesovanje među njima je im to prija posle rada u jamama dubokim više stotina metara.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva