:

:

TV Most

clock

Januar 01, 2020   18:17

0

123

Ove godine prve optužnice Specijalnog suda u Hagu

Preko 250 ljudi pozvano je na saslušanje od strane Specijalnog suda u Hagu tokom 2019. godine, ne zna se koliko ih je saslušano u svojstvu osumnjičenih a koliko u svojstvu svedoka ali je izvesno da će prve optužnice uslediti uskoro.

U razgovoru za novine “Sinjali”, predsednik Organizacije ratnih veterana OVK, Hisni Gucati rekao je da su nedavno intervjuisani bivši pripadnici OVK pozvani od strane Specijalnog suda na saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenih.

“Preko 250 osoba je pozvano od strane Specijalnog suda. Ne znamo koliko je njih pozvano kao svedoci a koliko kao osumnjičeni jer nisu se svi prijavili našoj organizaciji. Ali poslednjih dana Specijalni sud je pozvao još osumnjičenih. Bilo je očekivano da će prve optužnice biti podignute tokom 2019, međutim očekuje se da će prve optužnice biti podignute vrlo brzo”, rekao je Gucati.

Specijalni sud odveo Kosovo na izbore

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj najviši je kosovski političar pozvan kao osumnjičeni iz Specijalnog suda. Zbog ovog poziva Haradinaj je dao ostavku na mesto premijera, vodeći Kosovo na izbore. Haradinaj se u Hagu branio ćutanjem.

Nakon toga, Specijalni sud je pozvao i bivšeg predsednika Skupštine Kosova, Kadrija Veseljija. Iako je potvrdio poziv, Veselji nikada nije naznačio da li je pozvan kao svedok ili osumnjičeni.

Ni Zafir Beriša iz Socijaldemokratske inicijative nije otkrio u kom svojstvu je pozvan. Kao osumnjičeni, pozvan je Jakup Krasnići, bivši predsednik Skupštine Kosova, trenutno predsednik Nacionalnog saveta u stranci Socijaldemokratske inicijative. Baš kao što su se Haradinaj i Krasnići branili ćutanjem, mesecima ranije, branio se i bivši komandant OVK Sami Ljuštaku.

Specijalni sud je takođe poslao poziv poslaniku Samoopredeljenja, Redžepu Seljimiju. Pozvan je kao osumnjičeni.

Poslanica Alijanse za novo Kosovo, Time Kadrijaj, saopštila je da je Specijalni sud pozvao kao svedoka. Intervjuisana je u Prištini, jer nije imala vizu. Poput Kadrijaja, bivša poslanica Demokratske partije Kosova Safete Haderđonaj saslušana je u Prištini u svojstvu svedoka.

Među saslušanim od Specijalnog suda su šef OVK, Azem Silja, Sokolj Bašota, Ljahi Brahimaj, Bislim Zirapi, Smajl Ljatifi, Bedri Ziberaj, Aljuš Šalja i mnogi drugi.

Iako je Specijalni sud saslušao većinu članova Generalštaba OVK i komandante operativnih zona, jedini koji još nisu pozvani u Hag su tri od sedam komandanata operativnih zona OVK i vrhovni komandant OVK.

Reč je o komandantu operativne zone “Paštrik” Fatmiru Ljimaju, zapovedniku operativne zone “Šalja” Rahmanu Rami i bivšem komandantu operativne zone “Karadak” Ahmetu Isufiju, kao i generalu OVK Agimu Čekuu. 

Predsednik Kosova, Hašim Tači rekao da će pozitivno odgovoriti na eventualni poziv Specijalnog suda a u obraćanju novinarima, Tači je istakao da je za pohvalu saradnja boraca sa specijalizovanim većima. Kosovo, prema predsedniku, nema šta da krije.

“Ako dobijem poziv, naravno da ću se odazvati. Saradnja svih saboraca sa Specijalizovanim većima je za izuzetnu pohvalu, cenim je sa najvećom zahvalnošću, jer Kosovo nema šta da krije, svi smo jednaki pred zakonom”, rekao je Tači.

Svi saslušani su izjavili da je rat OVK čist i da će prema njima to potvrditi i Specijalizovana veća u Hagu.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva