:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2020   19:53

0

192

Ovog proleća nove fabrike u zapadnoj Srbiji

U zapadnoj Srbiji ovog proleća očekuje se početak rada nekoliko fabrika.

Nekadašnji gigant, „Budimka“ iz Požege, prodat je iz trećeg pokušaja, a nju je kupila ITN grupa iz Kosjerića, koja želi da fabriku što pre osposobi za proizvodnju, navodi agencija Rina.

"Domaći investitori ulažu oko pet miliona evra, a raspisan je i konkurs za zapošljavanje. Planirano je da bude zaposleno 150 radnika, na probnoj liniji. Mi iz lokalne samouprave, kao i novi vlasnici voljni smo da ostvarimo što bolje rezultate u svim segmentima", izjavio je za Rinu, Đorde Nikitović, predsednik opštine Požega.

Sredinom juna u Čačku treba da se otvori nemačka fabrika „Forverk“, u kojoj će posao pronaći ukupno 1000 radnika. Ovo preduzece sagradeno je u Preljini na prostoru od 40.000 metara kvadratnih.

„Investicija je vredna skoro 70 miliona evra, grad Cacak je uradio kompletnu infrastrukturu kao i planska akta, što ce biti vraceno gradu kroz zapošljavanje Čačana. Ovaj industrijski pogon obuhvata tri firme: Forverk drajtek, Forverk autotek dok je treća firma u sastavu Forverka ali nosi naziv Eldizi. Ovde ce se izrađivati automobilski delovi za Folksvagen, BMV, Mercedes, Ford i Bentli i to od plastike, metala i gume“, rekao je gradonacelnik Cacka, Milun Todorović.

Još jedna nemacka investicija u Ivanjici, gde je ovog proleća pogon otvorila kompaniji za preradu metala. Ova fabrika u industrijskoj zoni Senjak pocetkom juna bice prikljucena na gas kada ce i poceti sa proizvodnjom.

"U prvoj fazi bice zaposleno 120 radnika, proširenjem obima proizvodnje steći će se uslovi za dodatno angažovanje većeg broja radne snage", rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Kompanija „Koenig metal“ više od 100 godina na 7 lokacija širom sveta obraduje lim i cevi u skladu sa zahtevima kupaca za metalnu, elektricnu i automobilsku industriju, kao i industriju izduvnih sistema i vazdušnih jastuka.

Pored toga, na obroncima Maljena sagrađena je savremena fabrika vode, a investicija je vredna oko tri miliona evra i zapošljavaće oko 30 meštana.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva