:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2023   12:33

0

106

Ovoj vladi je važno pitanje politike mladih

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na četvrtom po redu "Dijalogu mladih sa premijerkom", koji organizuje Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u Palati Srbija, da je najznačajnija stvar kao rezultat dosadašnjih dijaloga usvajanje Nacionalne strategije za mlade do 2030. godine, kao i da su došadašnji zajednički projekti doprineli da nezaposlenost kod mladih bude 18,7 odsto, što je daleko bolje u odnosu na prethodni period.

Ministar za rad i zapošljavanje Nikola Selaković poručio je da će se predviđeni zakoni o radnoj praksi i volontiranju mladih verovatno do jeseni naći na skupštinskoj proceduri i istakao da je potrebno da na nivou lokalnih zajednica postoji evidencija o daljem školovanju mladih.

Mladi su premijerki predstavili probleme i zatražili pomoć pri rešavanju pitanja koja se tiču ekonomskog i stambenom osamostaljivanja, pomoći u preduzetništvu, bezbednosti i zdravlja, kao i obrazovne politike. 

Oni su poručili da je potrebno nastaviti sa ovim dijalogom kako bi uspeli na pravi način sa sugerišu premijerki na goruća pitanja koja se njih tiču svih mladih ljudi u Srbiji.

Učesnici u dijalogu sa premijerkom, pored predstavnika KOMS, bili su i predstavnici Udruženja mladih i za mlade, kao i predstavnici institucija.

Selaković: Prioritet Srbije je zapošljavanje mladih

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da su mladi, kao jedna od prioritetnih ciljnih grupa, prepoznati u Strategiji zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, kao i da je opšti cilj uspostavljanje stabilnog i održivog rasta zaposlenosti, zasnovanog na znanju i dostojanstvenom radu.

On je na Međuministarskom koordinacionom savetu o javnim politikama kao jednu od mera u Strategiji, naveo poboljšanje položaja mladih na tržištu rada, koji bi trebalo da se ogleda u porastu stope zaposlenosti i smanjenju stope nezaposlenosti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Neophodno je smanjiti platni jaz između mladih žena i muškaraca, imajući u vidu da žene znatno zaostaju iza svojih muških vršnjaka u tom pogledu, i u manjoj meri osećaju ukupno poboljšanje položaja na tržištu rada starosne kategorije kojoj pripadaju", istakao je Selaković.

Napominjući  da je u poslednjih 10 godina značajno smanjen procenat nezaposlenih među mladima do 30 godina,  Selaković je podsetio da je 2012. godine procenat nezaposlenosti  ove kategorije bio veći od 50 odsto i da je došlo do smanjenja od oko 60 procenata na taj broj.

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje sprovodeći Strategiju zapošljavanja i Akcioni plan, trudi se i radi na tome da kroz mere aktivne politike zapošljavanja, ali i promociju drugih mehanizama zapošljavanja utiče na smanjenje nezaposlenosti među mladima, odnosno povećanju stope zaposlenosti", rekao je ministar i dodao da je za mere aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini u budžetu Republike Srbije izdvojeno je 6,3 milijardi dinara, što je za 300 miliona više u odnosu na budžet prošle godine.

Selaković je podsetio da je pre godinu dana usvojen i Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji je prema njegovim rečima, od izuzetnog značaja za omogućavanje radnog angažovanja, radne aktivacije i zapošljavanja teško zapošljivih kategorija.

On se posebno osvrnuo na program "Garancija za mlade", navodeći da taj program podrazumeva da mladi, do 25 godina starosti, dobijaju ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku u trajanju od četiri meseca, od ulaska u status nezaposlenosti, napuštanja ili formalnog završetka obrazovanja.

Kako je rekao Evropska komisija je, još u oktobru 2020. godine, usvojila sveobuhvatni ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan kojim je definisano 10 investicionih prioriteta, od kojih je jedan garancija za mlade, u okviru oblasti  razvoja ljudskog kapitala. 

Među prioritetima Ministarstva, Selaković je naveo dva važna koraka, koja su vezana za sprovođenje Plana implementacije garancije za mlade, a to je rad na donošenju novog Zakona o radnoj praksi i Zakona o volontiranju.

"Oba ova Zakona se nalaze u planu rada Ministarstva i uveren sam da će novine, koje će usvajanjem i stupanjem na snagu ova dva Zakona, omogućiti, kako dobro sprovođenje programa Garancije za mlade, tako i uticati ozbiljno na povećanje zaposlenosti, odnosno smanjenje nezaposlenosti mladih u Republici Srbiji", zaključio je Selaković. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

BrnabićNacionalna strategija za mlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva