:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2019   17:42

0

222

Pacoli: Potrebno je da i Evropa ispuni svoja obećanja

Kosovski ministar inostranih poslova u vladi u ostavci Bedžet Pacoli rekao je danas na Strateškom forumu na Bledu da Evropa mora da ispuni svoja obećanja jer neispunjavanje svodi šanse za evropeizaciju regiona „na nulu“.

Pacoli je rekao da razume da zemlje regiona nose veliku odgovornost na svojim ramenima i da moraju da odrade svoj deo posla obezbeđujući građanima napredak u blagostanju, konstruktivne odnose sa susedima.

Kazao je i da zemlje regiona treba da se podržavaju u održavanju aspiracija regiona integracije u evroatlantsku porodicu.

Govoreći o obećanjima EU podsetio je da je Kosovo i dalje jedino mesto u Evropi koje nema mogućnost da njeni građani putuju slobodno po starom kontinentu.

Teško je držati u životu apstraktnu ideju evropeizacije ako EU ne ispunjava svoja obećanja, naveo je Pacoli.

On je pohvalio Sloveniju i Hrvatsku, članice EU i NATO, za pomoć u ekspertizi na evroatlantskom putu, a istovremeno je kritikovao Srbiju.

„Imamo predstavnike zemalja u susedstvu koje imaju evropsko lice kada idu u Brisel, ali preduzimaju aktivnostima koje nemaju nikakve veze sa evropskim duhom. Ne možete da minirate susede, da se borite protiv postojanja jedne zemlje, sistematski simejavati žrtve genocida“, naveo je Pacoli.

„Ajmo da radimo zajedno, da radimo lepe stvari zajedno u cilju mira. Srbiji i Kosovu hitno je potreban mir“, rekao je Pacoli poručivši da Kosovo želi mir, voli Evropu i da je spremno za novi početak.

Izvor: Танјуг

PacoliBled
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva