:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Aljbin Kurti

clock

Mart 19, 2020   9:32

0

304

Pada li Kurtijeva vlada mesec i po dana od formiranja

Demokratski savez Kosova pokrenuće inicijativu za izglasavanje nepoverenja i zbacivanje vlade koju vodi Aljbin Kurti, samo mesec i po dana od njenog formiranja. Kurti je sa mesta ministra unutrašnjih poslova smenio Agima Veljijua, potpredsednika Demokratskog saveza, zbog kako tvrdi širenja panike i insistiranja da na Kosovu bude uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa.

Prema onome što smo do sada gledali u kosovskoj skupštini, Demokratski savez imaće podršku pre svih stranaka iz takozvanog ratnog krila. 

U kosovskoj skuptšini Aljbin Kurti sa svojim pokretom Samoopredeljenje imao je podršku jedino Demokratskog saveza i nekih poslanika nesrpske zajednice. U situaciji kada izgubi u podršku kaolicionog partnera, onda Kurti i njegova stranka ostaju usamljeni.

Kurti je smenio ministra unutrašnjih poslova, što je uz razlike oko ukidanje takse, bilo dovoljno da Demokratski savez odluči da pokrene proces opoziva vlade.

"Odlučili smo da DSK pokrene inicijativu za izglasavanje nepoverenja i zbacivanja Kurtijeve vlade. Rizikujemo da narušimo odnose sa SAD-om kao posledicu neukidanja takse, a i problem koji je nastao otpuštanjem ministra Veljiua suprotno sporazumu o vladi", rekao je Mustafa.

Aljbin Kurti je kasno sinoć održao konferenciju za novinare i rekao da je njegov koalicioni partner znao za nameru da će da smeni ministra unutrašnjih poslova, koji se po njemu zalagao za vanredno stanje, mimo stava vlade.

Kurti je rekao da nema povratka nazad i da treba sačekati šta će DSK preduzeti.

Za opoziv vlade potreban je 61 poslanički glas. Ako do opoziva dođe, varijante izlaska iz krize su ili široka tehnička koalicija ili novi izbori.

U ovoj situaciji, kada vlada poluvanredno stanje, izbori su manje verovatni. Hašim Tači bi imao mogućnost da proceni kome bi ponudio mandat za formiranje nove vlade.

Pred novom vladom ostali bi isti izazovi kao i pred postojećom: sprečavanje širenja koronavirusa, Specijalni sud za zločine OVK i nastavak dijaloga sa Beogradom.

Izvor: RTS

KosovoVlada KosovaAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva