:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2020   18:13

0

151

Pada zakon o otimanju svetinja u Crnoj Gori

Nacrt izmena Zakona o slobodi veroispovesti je pri kraju i o njemu Skupština tek treba da odlučuje, kazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, dodajući da je njihovo opredeljenje da se, ako to žele verske zajednice, pokrene donošenje novog zakona.

Tekst predloženih izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovijesti spreman je i u hitnom je postupku što, kako objašnjava ministar, ne obavezuje na javnu raspravu.

Izbrisani su i izmijenjeni sporni članovi Zakona.

- Dva goruća pitanja tog Zakona jesu članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rešava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim organom, organom Vlade, a ne pred sudom. U poslednjem izveštaju PS SE je rečeno da te odredbe nije ni trebalo tu da se nađu i mi smo to brisali - naveo je Leposavić.

Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbegla konfuzija i manipulacije, kaže Leposavić. Cilj izmena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim verskim zajednicama.

- U tom simislu u Zakonu nema diskriminacije između postojećih verskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti, to ne možemo da previdimo, zbog toga i postoji Zakon da bi mogle verske zajednice, da kad se organizuju i da se prijavljuju i upisuju u javnu evidenciju - kazao je Leposavić.

Tekst sa izmenama i dopunama Zakona, poslat je verskim zajednicama.

Ministar je već razgovarao sa predstavnicima nekih verskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

- Naše opredeljenje je da kada se usvoje ove izmjene da se odmah organizuju, ako to žele verske zajednice, a ne političari, da se organizuje javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to verske zajednice žele, uz tehničku medijaciju državnog organa - naveo je Leposavić.

Sastanci sa predstavnicima verskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice.

Izvor: Novosti online/RTCG

Crna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva