:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 20, 2019   21:50

0

235

Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz istorije

Zanimljivu ideju o prevladavanju predrasuda iz prošlosti izneo je danas slovenački predsednik Borut Pahor, predloživši izradu zajedničkih istorijskih udžbenika za Slovence i Italijane.

Nakon susreta u Briselu s predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, Pahor nije želeo da komentariše zahteve nekih političkih stranaka u Sloveniji za ostavkom italijanskog političara koji je nedavno izjavio: „Živela italijanska Dalmacija, živela italijanska Istra“.

Međutim, novinarima je nakon susreta kazao da je sagovorniku predložio pripremu zajedničkog slovenačko-italijanskog udžbenika iz istorije „po uzoru“ na sličan nemačko-francuski udžbenik, kojim su ta dva naroda izmirila poglede na problematičnu istoriju, preneo je portal Index.hr.

Osnova za takav udžbenik mogao bi biti izveštaj italijanskih i slovenačkih istoričara o odnosima dva naroda od 1918. do 1954.

„Slovenački predsednik je u razgovoru s predsednikom Evropskog parlamenta izneo predlog da se po nemačko-francuskom uzoru pripremi zajednički istorijski udžbenik koji bi se temeljio na zajedničkim nalazima naših istoričara“, navedeno je na službenom Tviter profilu kancelarije slovenačkog predsednika.

Izvor: Танјуг

PahorTajaniSlovenijaItalija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva