:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Jun 26, 2019   21:52

0

285

Paklene vrućine u Evropi, Francuzi zatvorili škole

Toplotni talas koji je stigao iz Sahare zahvatio je veliki deo Evrope i pogoršava se. Temperature veće od 40 stepeni očekuju se u Francuskoj i Španiji, a vrhunac vrućina očekuje se naredna dva dana.

Već je zatvoreno oko 50 škola u oblasti Eson, južno od Pariza, jer nemaju dovoljno uređaja za hlađenje. U četvrtak, za kada su najavljene najviše temperature, biće zatvorene škole u još dva pariska predgrađa.

U delovima severoistočne Španije očekuje se da će temperature u petak biti više od 45 stepeni Celzijusa. U Nemačkoj i Italiji temperature su još uvek ispod 40 stepeni, ali i dalje iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

U Švajcarskoj takođe sve gori, ali vlasti insistiraju na tome da škole ostanu otvorene, jer bi to stvorilo probleme zaposlenim roditeljima.

Francuski zvaničnici odlučili su da u Parizu i Lionu od srede bude dozvoljen saobraćaj samo za vizila koja ispunjavaju ekološke standarde, jer je zagađenje tokom vrelih dana posebno izraženo u Parizu.

Pariskim vozačima gradske vlasti nude besplatan parkig prostor narednih dana, kako bi ih ohrabrile da više koriste javni prevoz.

Novinarka TV Španije je na svom nalogu na „Tviteru“ objavila temperaturnu kartu Španije uz komentar, „Stiže pakao!“

Francuzi koji su 2003. godine bili pogođeni sličnim toplotnim talasom u kome je stradalo 15.000 ljudi, ovog puta nastoje da preduprede takve nepovoljne posledice. U gotovo celoj Francuskoj na snazi je narandžasto upozorenje, a lokalne vlasti sve preduzimaju kako bi sugrađanima obezbedili mogućnosti da se rashlade.

U Nemačkoj rekordnih 38,6 stepeni u junu

U Nemačkoj je danas izmereno 38,6 stepeni Celzijusa, što je rekordno visoka temperatura za jun mesec koja zabeležena u toj zemlji.

Ta temperatura je, prema preliminarnim podacima, izmerena u Košenu, nedaleko od granice sa Poljskom, u poslepodnevnim časovima, prenosi AP. 

Kako bi smanjili oštećenja kolovoza na auto-putu, u istočnoj Nemačkoj su odlučili da smanje dozvoljene brzine.

Nemački Institut za klimatologiju u Potsdamu objavio je podatak da je pet najtoplijih leta u Evropi od 1500. godine, bilo u 21. veku. 

Prethodni temperaturni rekord u junu, 38,5 stepeni, u Nemačkoj je izmeren 1947. godine, na jugozapadu zemlje. 

Austrija "gori"

Velike vrućine dostigle su rekordne vrednosti i u Austriji, gde je u Tirolu izmereno čak 39 stepeni.

U mestu Bervang izmereno je 39 stepeni, u Lermozu 38,8, ali ni Beč nije bio mnogo daleko, jer je posle podne izmereno 36,5 stepeni.

Vlasti Beča, kako bi malo rashladili grad, poslali su na ulice više od 40 vozila za pranje ulica, koji prskaju hladnu vodu.

Vrelina je zahvatila i mesta iznad 1.000 metara nadmorske visine. 

Izvor: Танјуг, RTS, BBC

visoke temperatureEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva