:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2019   16:52

0

67

Pala vlada kancelara Kurca

Austrijski parlament izglasao je danas nepoverenje prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca. Glasovima poslanika Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), koja je podnela zahtev za glasanje o nepoverenju, doskorašnjeg koalicionog partnera Slobodarske partije (FPO) i poslanika liste "Ject".

Poslanici Kurcove Narodne partije (OVP), ali i opozicionog Neos-a glasali su protiv zahteva SPO.

Padom vlade Kurc ulazi u istorijske anale kao kancelar koji je najkraće vreme proveo na toj dužnosti, kraće čak i od dosadašnjeg rekordera Kristijana Kerna.

Kurc je sa današnjim dan bio svega 525 dana na mestu šefa vlade.

Do sada je ovaj rekord držao Kern, koji je na mestu kancelara proveo 580 dana.

Takođe i novi ministri u prelaznoj vladi biće upamćeni kao ministri sa najkraćem vremenom provedenom u vlasti u posleratnoj istoriji Austrije.

Ministri Ekart Rac, Valter Peltner, Johan Luif, i Valeri Hakle proveli su, uključujući i današnji dan, svega pet dana na funkciji.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, nakon odluke parlamenta, moraće da poveri mandat za formiranje nove vlade nekom drugom.

Opozicija je tražila da ekspertska vlada vodi zemlju do prevremenih izbora, koji su zakazani za septembar.

Austrijsku vladu srušila je "afera Ibica", odnosno video snimci na kojima se vidi da Hajnc Kristijan Štrahe, koji je bio na čelu koalicionog partnera FPO, nudi jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Nakon što su objavljeni snimci Štrahe i njegov zamenik Johan Gudenus podneli su ostavke na sve političke funkcije, a pošto je Kurc tražio da se povuče njihov ministar unutrašnjih poslova kako bi se sprovela nezavisna istraga u ovom slučaju, došlo je do prekida koalicije.

Ministri iz FPO podneli su ostavku, izuzev šefice diplomatije Karin Knajsel koja je na ministarsku dužnost došla preko slobodaraca, ali kao nezavisna ličnost.

Ostala mesta, koja su ostala prazna odlaskom FPO iz vlade, Kurc je, na zahtev predsednika, popunio ekspertima.

Na to je opozicija najavila njegovo svrgavanje.

Lista "Ject" najavila je da će podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Kurcu, ali sinoć se SPO odlučila da podnese sopstveni zahtev i to za rušenje cele vlade.

Odlaskom Kurca sa mesta kancelara, sada će irski premijer Leo Varadkar sa 40 godina, 8 više od austrijskog kolege, biti najmlađi šef jedne vlade u Evropi.

Na vanrednoj sednici usvojena je i odluka o raspisivanju prevremenih izbora, te se zahtev skupštine sada upućuje Odboru za ustavna pitanja.

Izvor: Танјуг

Sebastijan KurcAustrija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva