:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2021   20:58

0

131

Palestinski ministar optužio Izrael za genocid na GS UN

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki optužio je danas Izrael za 'genocid nad palestinskim porodicama' i pozvao međunarodanu zajednicu da zaštiti palestinski narod dok mu se ne obezbedi sloboda.

 

Al Malki je na vanrednom sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o sukobu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, rekao da svaka zemlja u svetu ima odgovornost da obezbedi da prevladaju mir, pravda i sloboda.

On je aplovao na Generalnu skupštinu UN da osigura da Izrael odgovara za ubistvo, kako je naveo, nedužnih Palestinaca i da mu ne bude obezbeđeno oružje, prenosi AP.

Al Malki je ocenio da se prisustvom više od 10 ministara, skoro svih iz arapskih i islamskih zemalja, šalje jasna poruka da se zaustavi nasilje.

"Kako okupatorska sila može da ima pravo da se brani kada je čitav narod pod okupacijom lišen tih istih prava?", upitao je on, odgovarajući na tvrdnje Izraela da reaguje u samoodbrani.

Palestinski ministar je dodao da su Palestinci obavestili administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena i Bliskoistočni kvartet posrednika - SAD, UN, EU i Rusiju, da politički proces koji bi, kako se izrazio, doveo do "kraja izraelske okupacije Palestine i njene prestonice", treba da usledi nakon završetka "okupacije" protiv palestinskog naroda.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je pethodno Izrael i palestinski Hamas na hitan prekid vatre, apelujući na izraelsku vojsku da pokaže maksimalnu uzdržanost, a na Hamas da obustavi neselektivno raketiranje.

"Ako postoji pakao na Zemlji, to su životi dece u Gazi", rekao je Gutereš na početku vanrednog zasedanja Generalne skupštine UN o krizi na Bliskom istoku.

On je takođe pozvao dve strane da dozvole intenziviranje posredničkih napora kako bi se okončale borbe, kao i pristup neophodnoj humanitarnoj pomoći.

Izvor: T a n j u g

Generalna skupština UNPalestinaIzrael
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva