:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 04, 2020   20:56

0

143

Palmer: Američki pristup Zapadnom Balkanu se neće promeniti

Sjedinjene Države posvećene su partnerstvu sa zemljama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi i taj pristup se neće promeniti, izjavio je danas Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za to područje.

On je u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike rekao da ne želi da predviđa šta će raditi naredna administracija ali napominje da on poslednjih 27 godina radi na Zapadnom Balkanu u demokratskim i republikanskim američkim administracijama.

"Američki pristup regionu bio je dosledan od administracije do administracije, jer su naši interesi dosledni od administracije do administracije. Naša vizija Zapadnog Balkana predstavlja skup zemalja koje su u miru jedna sa drugom, sa svojim susedima, država koje su stabilne, prosperitetne i integrisane u evropske i evroatlantske institucije. Tu posebno mislim na NATO i Evropsku uniju”, rekao je on.

U vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, američkim angažmanom i mogućnostima za postizanje političkog sporazuma dve strane, američki diplomata je ukazao da su SAD dosledno angažovane u tom procesu.

“Bavimo se time iz dana u dan na više nivoa, uključujući i u septembru ovde u Vašingtonu, na najvišem nivou vlade Sjedinjenih Država. Posvećenost partnerstvu sa Srbijom i Kosovom i evropskoj perspektivi obe zemlje neće se promeniti. Mi ćemo sarađivati sa Beogradom i Prištinom u podršci normalizacije njihovih odnosa i njihovog evropskog puta", ukazao je Palmer.

Na pitanje da li će se nešto u američkom pristupu tom procesu menjati, s obzirom na to da je aktuelna američka administracija bila usredsređena na ekonomsku normalizaciju, dok se od buduće očekuje nešto tradicionalniji odnos prema tom pitanju, Palmer uverava da se osnove američkog pristupa tom i drugim procesima ne menjaju, bez obzira na promene administracije.

On je rekao da se administracije razlikuju, ali da veruje da se osnove američkog pristupa Zapadnom Balkanu, u smislu podrške evropskom putu, članstvu u NATO za one države koje to žele, kao i podršci međusobnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana u suočavanju sa zajedničkim izazovima poput Kovida neće promeniti.

“Dakle, Sjedinjene Države će ostati angažovane na Zapadnom Balkanu. Ostaćemo pouzdan partner zemljama Zapadnog Balkana i bićemo posvećeni stabilnosti, prosperitetu i miru širom tog regiona”, naglasio je Metju Palmer.

Izvor: T a n j u g

Metju PalmerSADZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva