:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk

clock

Avgust 02, 2019   8:31

0

236

Palmer: Nadamo se da će opozicija odustati od bojkota izbora

SAD se nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će s predstavnicima vlasti postići dogovor oko izbornih uslova, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

On je u intervjuu za Glas Amerike (VOA), govoreći o nedavnom sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, izrazio nadu da će dve strane uspeti da postignu dogovor kako bi opozicija odustala od bojkota izbora.

"Svakako se tome nadamo. Izbori su mnogo bolji kada na njima učestvuju sve partije. Važno je da građani Srbije imaju pravo na realan izbor. Nadamo se da će dve strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali", kazao je Palmer.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, američki diplomata je rekao da je reč o bitnom pitanju koje Srbija mora da reši kako bi napredovala na evropskom putu.

"EU će pažljivo posmatrati atmosferu u kojoj rade mediji u Srbiji kako bi osigurala da je fer, izbalansirana, nepristrasna, da opozicija ima pristup medijima. Dakle, važno je za evropsku perspektivu Srbije", rekao je Palmer.

Na pitanje da li veruje da vlada može da predvodi taj proces, s obzirom na to da, kako je i sam rekao, ovaj problem već dugo postoji, Palmer je odgovorio da to nije samo pitanje vlade, već da ulogu imaju i opozicija, civilno društvo i mediji. 

"I međunarodna zajednica ima svoju ulogu u identifikovanju problema i saradnji sa vlastima kako bi se ti problemi rešili. Važnost ovog pitanja se ne može dovoljno naglasiti", istakao je Metju Palmer za VOA.

Izvor: T a n j u g

izboriSrbijaopozicijabojkotPalmer
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva