:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 01, 2019   17:52

0

208

Palmer: Priština nema šta da izgubi u dijalogu

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je u Prištini da "oseća hitnost za postizanje sporazuma" Beograda i Prištine, naglašavajući da status kvo nije održiv i da ne odgovora nikome.

"Ovu hitnost osećamo svakog dana, što je ranije moguće. Svaki dan bez rešenja je izgubljen dan. Potencijal obe zemlje zahteva pomirenje. Imamo osećaj da želimo da stvari brzo napreduju. Moguće je postići nešto izvanredno, bilo da je to poput Dejtona ili Rambujea, ne mogu da nagađam", rekao je Palmer na tribini sa studentima i predstavnicima civilnog društva na Kosovu.

Palmer je rekao da će SAD biti tu da osiguraju sprovođenje onoga što se postigne.

"Ne vidim da će Kosovo izgubiti bilo šta ako ode za pregovarčki sto. To je jedini način da Kosovo dobije bilo šta. Ne vidim mogućnost da Kosovo prihvati nešto što je njemu neprihvatljivo i ne vidim tačku u ovom procesu u kom bi Kosovo bilo primorano da proguta nešto što ne želi ili ne zaslužuje. Ili da pristane na nešto što nije u njegovom interesu", rekao je Palmer.

"Kosovo kontroliše svoju sudbinu, tako da Kosovo odlučuje ko će govoriti za njega u toku ovog procesa. Kosovo odlučuje o čemu će pregovarati u toku ovog procesa i okvirima svog angažovanja", precizirao je Palmer.

Po njemu jedini način da to funkcioniše je kroz dijalog, naglasivši da je "nezavisnost Kosova nepovratan proces".

Palmer od Aljbina Kurtija, pod uslovom da bude izabran za premijera, očekuje da bude dobar partner za SAD. Nada se da će se Kurti truditi da pomogne ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

"Nadam se da će razumeti da će dijalog sa Srbijom biti važan ne samo za Kosovo već i za SAD. Nadam da će pronaći put nazad ka pregovaračkom stolu", podvukao je Palmer.

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan sastao se danas sa  delegacijom Srpske liste,  sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kao i sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i Vjosom Osmani. 

Izvor: RTS

KiMPalmerdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva