:

:

TV Most

Foto: Opština Gračanica

clock

Februar 14, 2020   13:11

0

46

Pametne klupe uskoro u Gračanici

Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene „pametne klupe“, koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.

Kako je objavljeno na portalu Opštine Gračanica, u ovom gradu će uskoro biti postavljene ukupno četiri pametne klupe, koje će građanima pružiti ugodniji boravak na javnim površinama. Njihova prednost je u tome što koriste solarnu energiju, koja će građanima omogućiti da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, a moći će da se pune i električni bicikli.

Reč je o pilot projektu koji će se sprovesti i u Opštini Gračanica, a za koji je sporazum o sufinansiranju sa prestavnicima Asocijacije kosovskih opština (AKO) potpisao predsednik Srđan Popović. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Odeljenja za ekonomski razvoj.

Reč je o projektu „Ugradnja pametnih klupa u školama i na javnim površinama“, koji je deo projekta AKO sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) pod nazivom „Podrška opštinama na Kosovu preko AKO-a u sprovođenju energetske efiksnosti na lokalnom nivou“.

Projekat je usredsređen na povoljšanju opštnskih sistema upravljanja energijom i stvaranju uspešnih modela u okviru sprovođenja Zakona o energetskoj efikasnosti.

Solarna energija kojom se napajaju pametne klupe je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna, a zbog energije koju koriste takođe pogoduju i životnoj sredini.

Izvor: TV Most, Opština Gračanica

KiMGračanicapametne klupe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva