:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2020   16:35

0

117

Pandemija usporila rad Specijalnog suda u Hagu, do sada samo tri optužnice

Pandemija kovida-19 uticala je da Specijalno Tužilaštvo u Hagu smanji intenzitet rada. Do sada su podignute samo tri optužnice protiv bivših vojnika OVK, a očekuje se da ih bude više od 100, piše Ljajmi.

Tužilaštvo je dve optužnice podiglo u februaru i jednu u aprilu ove godine.

Zamenik predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj, rekao je za Ljajmi da u poslednje vreme nije bilo novih poziva.

"Za sada ne znamo da li je stigao neki poziv. Nemamo informacije. O tome nas obaveštavaju sami članovi, oni koji žele da nas informišu", rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima na KiM je stiglo oko 250 poziva, a kako je dodao, ORV OVK nema komunikaciju sa zvaničnicima Specijalnog suda.

Ovlašćeni advokat Specijalnog suda Teki Bokši rekao je za Ljajmi da je zbog pandemije kovid -19 Specijalni sud  usporio tempo rada.

Dodao je da "udarni" talas rada Specijalnog suda može uslediti posle završetka pandemije.

Ljajmi navodi da se prvobitno pominjalo oko 200 optužnica, a prema Bokšijevim rečima očekuje se više od 100 optužnica.

"Ne očekuje se veliki broj optužnica. U početku se govorilo o oko 100 ili 200. Preko 100 optužnica bi moglo biti. Naravno, čim se okonča situacija sa koronavirusom, Specijalni sud će se vratiti na posao, jer su stvari obustavljene širom sveta, a naši sudovi su zaustavili procese i usporili ih", naglasio je Bokši.

Poslanici Skupštine Kosova* su 3. avgusta, 2015. godine, sa 82 glasa za, 5 protiv i jednim uzdržanim, usvojili ustavne amandmane koji su omogućili osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, navodi Ljajmi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva