:

:

TV Most

Foto: mfa.gov.rs

clock

Jul 22, 2020   16:56

0

142

Panelisti: Kina udaljava Srbiju od Evropske unije

Kina vodi “predatorsku” trgovinsku politiku i dovodi u pitanje bliske odnose Srbije sa Evropskom unijom i njeno članstvo u Uniju u nekom bližem periodu, ocenili su danas panelisti na 8. Beogradskoj NATO nedelji.

Politički direktor Centra za evropske studije Vilfrid Martens, Roland Frojdenštajn kaže da postoji opasnost da približavanje Kini dovede u pitanje bliske odnose sa Evropskom unijom i dodaje da kineske investicije srpsku ekonomiju vode u pravcu koji je udaljava od evropskih standarda.

On je naglasio da se to posebno odnosi na standarde u oblasti životne sredine, navodeći da se kineske investicije uglavnom odnose na energetiku i infrastrukturu.

Kaže da “dugovanje” prema Kini povlači zavisnost, odnosno robovanje nekim daljim kineskim ulaganjima i uslovljavanjima koja još više udaljavaju zemlju od EU.

Frojdenštajn ističe da ne postoji ni transprantnost ugovora u projektu “Pojas i put”, što, kako kaže, nije povoljno za zemlje koje žele da se približe EU.

Navodeći da je samokritičan, Frojdenštajn kaže da EU nije savršena i da se to naročito to pokazalo u situaciji sa koronavirusom kada su zemlje milsile same o sebi, a ne o zemljama kandidatima i tada je Kina uskočila sa svojim spektakularnim dostavama, međutim, EU se brzo konsolidovala i finansijski pomogla zemljama Zapadnog Balkana.

“Vidim određeni tračak nade bar na strani EU koja je naučila nešto i nadam se da ću to videti i na drugoj strani”, rekao je on.

Dekan Fakulteta za međunarodne i sigurnosne studije Džordž Maršac centar, Endrju Mihta ocenio je da Kina sprovodi “predatorsku trgovinsku politiku” i da se postavlja pitanje kako će Zapad reagovati na tu novu Kinu.

“Od ključnog značaja je kako će se odvijati dijalozi EU i NATO o uticajima Rusije i Kine”, rekao je Mihta.

Mihta je pozvao Evropu i Ameriku na širu saradnju koja je, kako je istakao, bitna i za EU i za zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: T a n j u g

EUNATOSrbijaKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva