:

:

TV Most

Foto: mfa.gov.rs

clock

Jul 22, 2020   16:56

0

95

Panelisti: Kina udaljava Srbiju od Evropske unije

Kina vodi “predatorsku” trgovinsku politiku i dovodi u pitanje bliske odnose Srbije sa Evropskom unijom i njeno članstvo u Uniju u nekom bližem periodu, ocenili su danas panelisti na 8. Beogradskoj NATO nedelji.

Politički direktor Centra za evropske studije Vilfrid Martens, Roland Frojdenštajn kaže da postoji opasnost da približavanje Kini dovede u pitanje bliske odnose sa Evropskom unijom i dodaje da kineske investicije srpsku ekonomiju vode u pravcu koji je udaljava od evropskih standarda.

On je naglasio da se to posebno odnosi na standarde u oblasti životne sredine, navodeći da se kineske investicije uglavnom odnose na energetiku i infrastrukturu.

Kaže da “dugovanje” prema Kini povlači zavisnost, odnosno robovanje nekim daljim kineskim ulaganjima i uslovljavanjima koja još više udaljavaju zemlju od EU.

Frojdenštajn ističe da ne postoji ni transprantnost ugovora u projektu “Pojas i put”, što, kako kaže, nije povoljno za zemlje koje žele da se približe EU.

Navodeći da je samokritičan, Frojdenštajn kaže da EU nije savršena i da se to naročito to pokazalo u situaciji sa koronavirusom kada su zemlje milsile same o sebi, a ne o zemljama kandidatima i tada je Kina uskočila sa svojim spektakularnim dostavama, međutim, EU se brzo konsolidovala i finansijski pomogla zemljama Zapadnog Balkana.

“Vidim određeni tračak nade bar na strani EU koja je naučila nešto i nadam se da ću to videti i na drugoj strani”, rekao je on.

Dekan Fakulteta za međunarodne i sigurnosne studije Džordž Maršac centar, Endrju Mihta ocenio je da Kina sprovodi “predatorsku trgovinsku politiku” i da se postavlja pitanje kako će Zapad reagovati na tu novu Kinu.

“Od ključnog značaja je kako će se odvijati dijalozi EU i NATO o uticajima Rusije i Kine”, rekao je Mihta.

Mihta je pozvao Evropu i Ameriku na širu saradnju koja je, kako je istakao, bitna i za EU i za zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: T a n j u g

EUNATOSrbijaKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?