:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 13, 2023   22:00

0

108

Papa Franja obeležava 10. godišnjicu na mestu poglavara Katoličke crkve

Papa Franja obeležio je danas desetogodišnjicu na mestu poglavara Rimokatoličke crkve, misom sa kardinalima u kapeli vatikanskog hotela Santa Marta u kojoj živi od svog izbora, prenosi Vatikan njuz.

Franja (86), rođen u Argentini, postao je prvi latinoamerički pontifik 13. marta 2013. godine, nasledivši Benedikta XVI, prvog pape u šest vekova koji je podneo ostavku.

"Izgleda kao juče", rekao je on u podkastu Vatikanskih novosti koji je emitovan danas.

"Vreme leti. Dok se okrenete, već je sutra. Ovih deset godina je bio život sa tenzijom", rekao je papa.

Papa se prisetio nekoliko hiljada audijencija, stotina poseta biskupijama i parohijama, 40 apostolskih putovanja u svaki kutak sveta, ali kao najlepši trenutak naveo je susret na Trgu Svetog Petra sa starijima iz celog sveta 28. septembra 2014. godine.

"Stari ljudi su mudrost i mnogo mi pomažu. I ja sam star, zar ne? Bilo je i nekoliko loših momenata i svi su vezani za užas rata. Prvo posete ratnom grobljima u Redipulji i Anciju, obeležavanje iskrcavanja saveznika u Normandiji, bdenje za zaustavljanje rata u Siriji, a sada i varvarstvo koje traje više od godinu dana u Ukrajini. Iza ratova stoji industrija oružja, ovo je đavolsko delo", poručio je papa Franja.

Prema njegovim rečima, kao biskup koji je "došao s drugog kraja zemlje" nije očekivao da će postati papa koji će voditi vaseljensku crkvu u vreme Trećeg svetskog rata. 

"Patim kada vidim kako mladići umiru – bili oni Rusi ili Ukrajinci, nije me briga – ne vraćaju se. Teško je", rekao je poglavar rimokatoličke crkve.

Od sveta kao poklon za ovu važnu godišnjicu zahtevao je samo jedno: "Mir, potreban nam je mir".

Na 10. godišnjicu izbora pape Franje, čestitke su pristigle od crkvenih poglavara širom sveta, prenosi Vatikan njuz.

Izvor: T a n j u g

papa Franja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva