:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 05, 2019   12:30

0

295

Papa Franja stigao u Bugarsku, fokus na migrantima

Papa Franja stigao je u dvodnevnu posetu Bugarskoj, tokom koje planira da obiđe Centar za izbeglice i razmatra složene odnose Vatikana s Bugarskom pravoslavnom crkvom.

AP primećuje da je Bugarska jedna od najsiromašnijih zemalja EU koja se protivi prilivu migranata, što je u suprotnosti sa stavom pape da je "moralni imperativ" pomoći ugroženim osobama.

Papa Franja bi kasnije danas trebalo da se sastane s premijerom Bojkom Borisovim, čija koaliciona vlada desnog centra, usmerena ka Briselu, uključuje i tri nacionalističke, antimigrantske partije.

Bugarska vlada pozvala je na zatvaranje granica EU za migrante i na granici s Turskom podigla ogradu od bodljikave žice.

Posle Bugarske, papa Franja posetiće Severnu Makedoniju.

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izjavio je povodom posete Severnoj Makedoniji 7. maja da je sada neophodno da se razvija kultura bratstva i pomoći i da posetu posvećuje Majci Terezi, prenosi televizija Telma.

Papa Franja je, govoreći o Severnoj Makedoniji, poručio da različite kulture, religije i etničke grupe daju posebnu lepotu i da se mora čuvati suživot.

"Siguran sam da je Severna Makedonija dobra, najlepši mozaici su oni koji imaju mnogo boja", rekao je papa u poruci. 

Severna Makedonija će biti 42. država koju će papa Franja posetiti otkako je postavljen za poglavara Rimokatoličke crkve 2013. godine.

Papa će održati misu na centralnom trgu u Skoplju kojoj će prisustvovati veliki broj građana Severne Makedonije i susednih zemalja.

Izvor: Танјуг

Papa FranjaBugarskaPoseta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva