:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

183

Parada veliki dan za Srbiju i srpsku vojsku

"Kako god neki želeli da tumače, ovo je bio veliki dan za Srbiju, za srpsku vojsku, za našu istoriju, koja je bar u poslednja dva veka protkana saradnjom sa Rusijom i ruskim narodom", rekao je Nikolić novinarima posle Parade pobednika koja je održana na moskovskom Crvenom trgu, a na kojoj su učestvovali i pripadnici Garde Vojske Srbije.

Nikolić je rekao da je srpska delegacija proslavila 70 godina pobede nad fašizmom, najvećim zlom u prošlom veku, u veoma prijatnom društvu predstavnika mnogih naroda koji su dali doprinos da se to zlo uništi.

Predsednik je ocenio da je doprinos Crvene armije Sovjetskog saveza pobedi nad nacizmom bio nemerljiv, jer ta vojska sebi nije postavljala granice znajući da nema ko da oslobodi Evropu ako oni ne stignu u Berlin.

"Svi smo se mi borili da oslobodimo svoj narod i zemlju, Srbi su sve vreme u Drugom svetskom ratu u tome učestvovali, ali su za nas granice Jugoslavije bile granice borbe. Crvena armija nije sebi postavila te granice", naglasio je Nikolić.

Predsednik je rekao da je ruska vojska na paradi pokazala impresivno naoružanje, ali da su za njega mnogo važniji bili volja, elan i pesma ruskih vojnika, kao i koordinacija sa predstavnicima drugih armija.

"Ovo je dan, koji jedan predsednik Srbije može sebi u sto godina da priušti, meni su građani Srbije priuštili ovaj događaj, ja sam na tome zahvalan", istakao je Nikolić.

Nikolić se sinoć sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a upitan koja je Putinova poruka za Srbiju, rekao je da naša zemlja "ima punu podršku Rusije za sve što radi".

"Ta podrška u međunarodnoj zajednici je sasvim dovoljna. Sve ostale borbe Srbija će sama izvojevati, ali je dovoljno kad zna da nas na cedilu nije ostavila Rusija i da uz tu podršku možemo da ostvarujemo svoje istorijsko međunarodno pravo, da sačuvamo suverenitet i integritet. Ja sam na tome zahvalan predsedniku Rusije", rekao je Nikolić.

On je dodao da se u Moskvi sastao i sa predsednicima Kube, Indije i drugih zemalja sa kojima je razgovarao o tome kako mogu zajedno da rade na poboljšanju života građana, ali i njihovom zbližavanju.

Predsednik je kazao da je razgovarao i sa predsednikom Indije i da su se saglasili da je ljubav između dva naroda, koju su stvorili Tito i Nehru, neuništiva.

"Rekao sam mu da naš narod obožava indijske serije, on nije znao ni naziv serije koje naši građani obožavaju, toliko se toga snima u Indiji", rekao je Nikolić.

Na moskovskom Crvenom trgu danas je Parada pobede povodom 70. godišnjice od oslobođenja od fašizma, a vrhovni komandant oružanih snaga i predsednik Putin je poručio da danas silom nametnuta rešenja ometaju svetski razvoj i da je zato zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda.

Na paradi su defilovali i pripadnici Garde VS, koji su u Moskvu upućeni odlukom predsednika Nikolića.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva